Hlavní obsah

Největší ukrajinský pracovní portál ukončil spolupráci se značkami fungujícími v Rusku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Největší ukrajinský webový vyhledavač prací Work.ua oznámil, že přestává spolupracovat se společnostmi, které dodnes neopustily ruský trh. Jde o významné globální hráče a zaměstnavatele jako Nestlé, Unilever, Yves Rocher, Raiffeisen Bank nebo třeba Pepsico.

Foto: web Work.ua

Seznam společností, které neopustily ruský trh

Článek

Work.ua je ukrajinský největší webový portál pro hledání práce. V současnosti nabízí přes 92 tisíc pracovních nabídek. V prohlášení, které web zveřejnil ve čtvrtek, vyčetl velkým mezinárodním hráčům jejich postoje: „Rok a půl války v plném rozsahu ukázal, že společnosti, které ještě ruský trh neopustily, tak rozhodně neučinily proto, že by toho nebyly schopny nebo neměly čas. Nechtějí. Peníze jsou pro ně cennější než lidské životy,“ stojí v prohlášení webu.

Work.ua se všemi společnostmi, které neodešly z ruského trhu, ukončil smlouvy a současně vyzval k tomu, aby lidé i další firmy odmítly s těmito značkami jakoukoliv spolupráci.

Jde o velké globální hráče fungující i u nás. Unilever, pod který spadají značky jako Cif, Domestos, Dove, Rexona, dále banka Raiffeisen Bank, potravinářská firma Nestlé, která na Ukrajině provozuje známé značky KitKat, Nesquik, Maggi, dál společnost Pepsico, pod kterou spadají nápoje Pepsi, 7Up, Mirinda, na Ukrajině oblíbené džusy Sandora, Lipton a v neposlední řadě ještě společnost Mondeléz, která zastřešuje Milku, Oreo, Tuc a další.

Například firma Mondeléz na svém webu v červnu letošního roku publikovala vyjádření k válce na Ukrajině, ve kterém stojí, že agresi proti Ukrajině odsuzuje a skrze svou nadaci ukrajinské občany a uprchlíky podporuje. Své setrvání na ruském trhu obhajuje tím, že i obyčejní lidé v Rusku potřebují její výrobky.

Seznam válečných sponzorů roste

Ukrajinské úřady spravují od začátku války rozsáhlý seznam „válečných sponzorů“. Ukrajinská agentura pro prevenci korupce (NACP) zařadila na tento list už 24 tisíc fyzických a právnických osob.

„Každá zahraniční společnost, která pokračuje v práci v Ruské federaci, sponzoruje vraždy Ukrajinců. Národní agentura pro prevenci korupce identifikuje osoby zapojené do ruské války od prvních dnů války na návrh ministerstva zahraničních věcí. Vytvořili jsme největší databázi lidí zapojených do války na světě. Jedná se o 24 tisíc fyzických a právnických osob. Na Ukrajině byly v důsledku fungování této základny uvaleny sankce na největší počet osob a subjektů ve světové historii,“ řekl letos na jaře Oleksandr Novikov, vedoucí NACP.

Facebook přichází o miliardy. Starbucks, Pepsi či Unilever ho bojkotují

Internet a PC

Reklama

Výběr článků

Načítám