Hlavní obsah

„Největší projekt”. Boris Johnson představili vizi post-covidové Británii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Manchester

Projev britského předsedy vlády Borise Johnsona zakončil ve středu čtyřdenní konferenci Konzervativní strany. Ve 45minutové řeči prošpikované osobitými vtipy se soustředil na srovnání nerovností mezi regiony, což označil za „největší projekt, do kterého se může jakákoli vláda pustit”. Lepší připojení k internetu, dopravní spojení a potírání kriminality – to jsou nástroje, kterými chce zlepšit životní úroveň lidí v regionech.

Foto: Jon Super, ČTK/AP

Britský premiér Boris Johnson na stranické konferenci

Článek

Bylo to poprvé od začátku pandemie, co Johnson takto předstoupil před stranickou základnu.

V projevu mluvil zejména o potřebě zajistit, aby každý Brit měl možnost naplnit svůj potenciál. Pro to je podle Johnsona nutné odstranit nerovnosti a zabránit tak odchodu talentovaných lidí z regionů.

Ministerský předseda v průběhu projevu opakovaně zdůraznil frázi „levelling up”, což v angličtině označuje postupné zvyšování ekonomických a sociálních podmínek v chudších částech společnosti tak, aby se přiblížily těm v bohatších částech.

Foto: Jon Super, ČTK/AP

Tradičně vtipný projev předsedy vlády pobavil i členy jeho kabinetu

„Je to ten největší projekt, do kterého se může jakákoli vláda pustit,” burácel tleskajícímu publiku. Nezapomněl se také vymezit proti opoziční Labouristické straně, která podle něj nestojí o zvyšování životní úrovně chudších, ale o snižování životní úrovně bohatších (levelling down).

Železná Lady by souhlasila

Lepší širokopásmové připojení, potírání kriminality a kvalitnější dopravní spojení – to vše bylo zmíněno jako nástroje na podporu programu zvyšování úrovně.

Britský premiér také oznámil roční prémie ve výši tří tisíc liber (90 tisíc Kč)  pro každého učitele, který pojede učit do vyloučených lokalit v Anglii.

Foto: Jon Super, ČTK/AP

S manželkou Carrie

„Neexistuje důvod, proč by obyvatelé jedné části země měli být geograficky odsouzeni k tomu zůstat chudší než ostatní,” vysvětloval Johnson. „Najdete tu talent, genialitu,nadání, představivost, nadšení ... to vše je rozmístěno rovnoměrně po celé zemi. Akorát příležitosti ne,” dodal.

Obhajoval své nedávné rozhodnutí zvýšit daně za účelem financování Národní zdravotní služby a sociální péče, což rozzlobilo některé jeho vlastní poslance.

Britská víza pro 5000 řidičů? Zájem projevilo 127 lidí

Zahraniční

Trval na tom, že zvýšit daně, aby bylo z čeho investovat zodpovědnější než další růst zadlužení, a dodal, že pandemie zanechala ve veřejných financích „obrovskou díru”. Podle Johnsona by s jeho přístupem souhlasila i někdejší premiérka Margaret Thatcherová, která je pro zaryté konzervativcem idolem.

Odborníci ale Johsnonův optimistický projev ztrhali.

Pravicově zaměřený Instit Adama Smithe označil řeč za „bombastickou, ale prázdnou” a „ekonomicky nekompetentní”.

Podle šéfa odborového svazu cestovního průmyslu Manuela Cortese to byly jen „plané žvásty”. Komentátor Peter Stefanovic zase na Twitteru upozornil na několik nepravd, které Johnson poslední dobou neustále opakuje.

Reklama

Výběr článků

Načítám