Hlavní obsah

Nejsou lidi, lká před sezonou italský turistický průmysl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Italský turistický sektor se potýká s nedostatkem personálu poté, kdy za pandemie koronaviru hotely a restaurace zůstaly měsíce uzavřeny a masivně propouštěly.

Foto: Petr Tůma

Barevná Sardinie a jedna z bezpočtu pláží pod městem Olbia

Článek

Obnovená pracovní místa se ale nepodařilo naplnit, takže v branži podle turistické aso­ciace Assoturismo Confesercenti chybí na 50 tisíc lidí, zatímco jarní sezona už klepe na dveře.

„Potíže s hledáním personálu už nabyly rozměru opravdové nouze. Je nemožné zvládnout očekávaný nápor návštěvníků,“ prohlásil šéf asociace Vittorio Messina. „Nejhorší je situace v severní části jadranského pobřeží a potíže jsou i na Sicílii a Sardinii,“ dodal.

Za problémy může nejen nedostatečná odborná připravenost lidí, ale stále více i nedostatek zájemců o práci. Nejhůře se hledají nekvalifikované síly jako číšníci, myči nádobí a uklízeči.

Poskytl uprchlíkům půlku domu, stali se dobrými přáteli

Domácí

Ministryně turistiky Daniela Santachéová chce přesvědčit zejména mladé lidi, že se vyplatí v turistickém sektoru pracovat. „Za tímto účelem chystáme komunikační kampaň,“ slíbila.

Jednou z možností, jak mezeru zacelit, je liberálnější přístup úřadů při udělování povolení k pobytu imigrantům. „Budeme pracovat na tom, abychom do Itálie dostali na 500 tisíc legálních přistěhovalců,“ uvedl ministr zemědělství Francesco Lollobrigida, podle nějž chce vláda uzavřít s některými zeměmi příslušné dvoustranné dohody.

U Itálie se rozlomila loď plná migrantů, desítky mrtvých. Tohle musí skončit, říká ministr

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám