Hlavní obsah

U Itálie se rozlomila loď plná migrantů, desítky mrtvých. Tohle musí skončit, říká ministr

Aktualizováno

Při ztroskotání lodi s migranty na jihu Itálie zemřely desítky lidí. Dosud je potvrzeno 58 obětí, na palubě mohlo být až 250 osob. Podařilo se nalézt kolem 80 přeživších. Uvedl to mluvčí italských hasičů Danilo Maida s tím, že pátrání dál probíhá. Politici v souvislosti s tragédií znovu zdůrazňují nutnost boje proti pašerákům.

Trosky lodi převážející migrantyVideo: Reuters

 
Článek

Loď ztroskotala v neděli za úsvitu poblíž přímořského letoviska Steccato di Cutro v provincii Crotone na východním pobřeží Kalábrie. Měla narazit na skály během rozbouřeného počasí na moři a rozlomit se.

„V současné době bylo nalezeno celkem 80 živých lidí – některým se po ztroskotání lodi podařilo dostat na břeh – a podél pobřeží bylo nalezeno 43 těl,“ uvedla pobřežní stráž v dopoledním prohlášení, kolem čtvrté hodiny odpolední stoupl počet potvrzených obětí na 58.

Agentura Reuters uvedla, že údaj o počtech obětí zřejmě není konečný. Záchranné složky stále hledají přeživší na moři.

Jeden z přeživších byl zatčen

Asi 27 těl bylo nalezeno u přímořského letoviska v provincii Crotone a další byla spatřena na lodi, uvedla Reuters s odkazem na italskou tiskovou agenturu ANSA.

Loď přivážela migranty z Íránu, Pákistánu a Afghánistánu. Italští celníci uvedli, že jeden z přeživších byl zatčen na základě obvinění z obchodování s migranty.

Mezi mrtvými jsou většinou uprchlíci, mezi nimi nejméně jedno batole a dítě. „Je to obrovská tragédie, která ukazuje, že je naprosto nezbytné tvrdě zakročit proti nelegálním migračním kanálům,“ uvedl v prohlášení italský ministr vnitra Matteo Piantedosi.

Podle něj je nezbytné zastavit přechody přes moře, které nabízejí migrantům iluzorní přelud lepšího života v Evropě, obohacují převaděče a způsobují tragédie, jako je tato.

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová vyjádřila na Twitteru lítost nad tragédií a zdůraznila, že je potřeba „zdvojnásobit úsilí“ ohledně dohod o migraci a azylu a ohledně akčního plán pro centrální Středomoří.

Podle italského ministerstva vnitra se letos do země dostalo po moři 13 067 migrantů, loni za stejné období jich bylo jen 5273.

V kamionu u Sofie našli 18 mrtvých migrantů

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám