Hlavní obsah

Nejnebezpečnější švédský zločinec uprchl z vězení

– STOCKHOLM

V úterý brzo ráno uprchli z přísně střežené věznice Hall v Sodertalje 50 km jižně od Stockholmu dva odsouzení muži. Jednímz nich je Tony Olsson, považovaný na nejnebezpečnějšího švédského kriminálníka. Švédská policie ve středu zahájila rozsáhlou pátrací akci s cílem muže i jeho tři komplice dopadnout.

Foto: Jan Kaše

Výstava v budově knihovny

Článek

Akce, při níž Olsson utekl, byla pečlivě naplánovaná. Olsson byl ozbrojený a spolu se svým komplicem vzal strážné jako rukojmí. S nimi oba došli k bráně, kterou je pod pohrůžkou násilí donutili otevřít.Venku na ně již  čekalo auto s další dvojicí ozbrojených mužů. U brány došlo k přestřelce, při níž ale nebyl nikdo zraněn.

Přestože jsou do pátrací akce zapojeny stovky policistů, kteří využívají psů i vrtulníků, policie zatím našla v Sodertalje jen auto, jímž čtveřice odjela.

Olsson zabil dva policisty

Olsson byl odsouzen k doživotnímu trestu za ozbrojenou loupež a vraždu. V květnu 1999 při bankovní loupeži zastřelil dva policejní důstojníky. Pak uletěl do Kostariky, kde byl dopaden a vydán do Švédska.

Druhý vězen byl odsouzen k trestu 12 let za loupeže, krádeže, nedovolené ozbrojování a distribuci drog.

Bezpečnost ve věznicích je malá

Útěk opět rozproudil debatu o bezpečnostních opařeních ve švédských věznicích, která začala, když z jiné přísně střežené věznice 1290 kilometrů západně od Stockholmu uprchli tři muži. Představitelé věznice Hall uvedli, že netuší, jak to, že muži měli zbraně.

Uvedli však, že ne všichni návštěvníci věznice jsou podrobeni prohlídce. Pečlivě prohlíženi nejsou ani vězni, kteří se do vězení vracejí z vycházky. Strážní ve švédských věznicích nejsou ozbrojeni, odmítl to ministr spravedlnosti, aby nemohli být zabiti nevinní lidé.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám