Hlavní obsah

Nejméně 43 lidí zahynulo při náletu na libyjské město Murzúk

– Murzúk

Nejméně 43 lidí zahynulo a přes 50 osob bylo zraněno při nedělním náletu na město Murzúk na jihu Libye. Počet obětí přitom není konečný. S odkazem na pondělní sdělení místních úřadů o tom informovala agentura Reuters.

Foto: Esam Al-fetori, Reuters

Vůdce Libyjské národní armády Maršál Chalífa Haftar

Článek

K útokům na město se již v neděli přihlásila samozvaná Libyjská národní armáda (LNA) vedená polním maršálem Chalífou Haftarem. Ta ve sdělení popřela, že by záměrně útočila na civilní obyvatelstvo. Podle serveru televize Al-Džazíra však bomby zasáhly svatební obřad.

Haftarovy síly uvedly, že útok směřoval na "čadské opoziční bojovníky", což je označení, jež používají pro příslušníky kmene Tibbu, se kterými se v oblasti opakovaně střetávají.

LNA dobyla Murzúk na začátku letošního roku při ofenzivě, jejímž cílem bylo ovládnout jih země, kde se nacházejí bohatá naleziště ropy. Haftar však začátkem dubna své jednotky z oblasti stáhl a soustředil je na útok na metropoli Tripolis, kde sídlí vláda premiéra Faíze Sarrádže.

V Libyi panuje chaos od roku 2011, kdy byl s pomocí Západu svržen dlouholetý diktátor Muammar Kaddáfí. O vládu v této severoafrické zemi kromě mnoha ozbrojených skupin usilují dva kabinety. Ten na východě podporovaný Haftarem nerespektuje tripoliskou vládu premiéra Sarrádže uznávanou OSN. Obě strany mají vlastní parlament.

Reklama

Výběr článků

Načítám