Hlavní obsah

Nehodu v jaderné elektrárně způsobila nedbalost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TOKIO

Nedodržování běžných technických kontrol - to může být podle japonských zdrojů příčina pondělní nehody v jaderné elektrárně Mihama. Úřady nyní prošetřují, nakolik vlastník zařízení společnost Kansai Electric Power ověřovala funkčnost jednotlivých součástek reaktoru.

Foto: Václava Simeonová
Článek

Dnes proběhne v zařízení důkladná bezpečnostní kontrola. Úřady zatím trvají na tom, že majitel Mihamy pravděpodobně porušil bezpečnostní předpisy.

Podle první vyšetřovací verze nezkontroloval důkladně turbínu od roku 1976, kdy byla uvedena do provozu. Použitý materiál se za osmnáct let  ztenčil téměř na desetinu.

Firma se brání, že šlo o běžný postup, neboť nikdo nepředpokládal tak rychlý postup koroze použitého materiálu. Poslední kontrola porouchané turbíny přitom údajně proběhla v dubnu loňského roku.

Kansai Electric Power navíc znovu zopakovala, že šlo o lokální závadu a do okolí neunikla ani stopa radiace.

Čtyři mrtví

Při včerejší havárii zemřeli čtyři lidé. Sedm dalších bylo zraněno. Jeden muž bojuje v nemocnici o život. Jeho stav je kritický, utrpěl popáleniny na 80 % těla. Opařila ho stejně jako ostatní postižené pára o teplotě 150 stupňů Celsia unikající z turbíny.

Vysoký počet obětí učinil z nehody nejtragičtější událost v historii tamních jaderných elektráren.

Vláda proto vyzvala provozovatele dalších 22 elektráren fungujících na stejném principu jako Mihama k důkladným prověrkám techniky.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám