Hlavní obsah

Nedělejte to, odpověděli bychom, varoval Biden Putina před použitím jaderných zbraní

Americký prezident Joe Biden v rozhovoru pro CBS News varoval Putina před použitím chemických nebo jaderných zbraní na Ukrajině. Podle Bidena by to znamenalo zásadní změnu válečných konfliktů od dob druhé světové války.

Foto: Profimedia.cz

Joe Biden v pořadu CBS 60 Minutes

Článek

V pořadu 60 Minutes na stanici CBS dostal Biden otázku, jak by USA reagovaly na úvahy Ruska použít chemické nebo taktické jaderné zbraně v konfliktu na Ukrajině. Úspěchy ukrajinské ofenzivy totiž můžou Rusko podle moderátora pořadu Scotta Pelleyho zahnat do kouta.

„Nedělejte to,“ zopakoval třikrát Biden. „Změnilo by to tvář válečných konfliktů jako nic jiného od dob druhé světové války,“ dodal Biden.

Přesnou podobu americké reakce na nasazení těchto zbraní ale prezident odmítl prozradit. „Mělo by to dalekosáhlé důsledky. Stali by se ve světě ještě většími vyvrheli, než dosud kdy byli. V závislosti na tom, co by udělali, by přišla adekvátní odpověď,“ řekl Biden.

Ukrajina pokračuje v ofenzivě, Rusové další útok nemusejí ustát

Zahraniční

Administrativa amerického prezidenta ve čtvrtek oznámila další vojenskou pomoc pro Ukrajinu v hodnotě 600 milionů dolarů (14,7 miliardy korun). Dodávky budou obsahovat typy munice a vybavení, které už Bílý dům Ukrajině poslal v minulosti.

Podle CBS News je motivací Washingtonu podpořit Kyjev v pokračování vojenské ofenzivy na severovýchodě země. Ukrajinci při ní minulý týden osvobodili přes osm tisíc kilometrů čtverečních okupovaného území a podle sobotních zpráv britské rozvědky v tom nadále pokračují.

Reklama

Výběr článků

Načítám