Hlavní obsah

Ohrožujete ryby. Nemočte do vody, prosí ochránci zfetované účastníky festivalu

– Glastonbury

V řece, která protéká nedaleko místa konání světoznámého festivalu Glastonbury na jihu Anglie, výzkumníci nalezli nebezpečně vysokou úroveň kokainu a látky MDMA, známé jako extáze. Drogy se do řeky Whitelake v hrabství Somerset dostaly kvůli návštěvníkům festivalu, kteří močili mimo toalety. Informovala o tom v úterý stanice BBC.

Foto: Profimedia.cz

Festival v Glastonbury

Článek

Odborníci varují, že zvýšená úroveň těchto zakázaných látek může ohrozit vzácné úhoře říční, kteří v řece žijí.

Výzkumníci z univerzity ve velšského Bangoru odebrali vzorky z řeky v roce 2019, a to před, během a po konání slavného festivalu. Koncentrace MDMA ve vodě byla týden po několikadenní akci čtyřikrát vyšší.

„Tato studie dokazuje, že drogy se uvolňují v tak vysoké míře, aby narušily životní cyklus úhoře říčního. Potenciálně také ohrožují snahy na ochranu tohoto ohroženého druhu,” řekl jeden z výzkumníků podílejících se na studii Christian Dunn.

Festival v Glastonbury kvůli koronaviru nebude ani letos

Kultura

„Kontaminace zakázanými látkami kvůli močení na veřejnosti se děje na každém hudebním festivalu. Blízkost festivalu Glastonbury k řece vede k tomu, že jakékoliv drogy, které návštěvníci akce vyloučí, nemají dostatek času na to, aby se rozložily v půdě, než proniknou do křehkého vodního ekosystému,” uvedl další ze spoluautorů studie Dan Aberg.

Mluvčí festivalu řekl, že úřady organizátory ohledně ročníku 2019 a možného znečištění vody nekontaktovaly.

Festival v Glastonbury je jedna z největších hudebních přehlídek na světě s kapacitou pro zhruba 200 tisíc diváků. O vstupenky bývá každoročně takový zájem, že se vyprodají za několik hodin.

Kvůli distribuci drog na festivalu Mácháč zadržela policie 14 lidí

Krimi

Loni a letos se však festival kvůli pandemii covidu-19 nekonal, v letošním roce ho nahradil virtuální koncert.

Reklama

Výběr článků

Načítám