Hlavní obsah

Nebyl v tom úmysl, Ukrajina jen bránila své území, uvedl šéf NATO

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg ve středu na mimořádné schůzi velvyslanců členských zemí Severoatlantické aliance uvedl, že úterní výbuch v Polsku podle předběžných zjištění způsobila nejpravděpodobněji ukrajinská střela namířená proti ruské raketě.

Odpovědnost nese Rusko, Ukrajina se jen bránila, řekl šéf NATO Jens Stoltenberg Video: AP

 
Článek

Schůze byla svolána kvůli úternímu incidentu, při kterém dopadly na polské území dvě rakety. Při události zemřeli dva lidé.

Stoltenberg řekl, že NATO nemá žádné náznaky, že by se jednalo o úmyslný čin, nebo že by Rusko chystalo útok na území Aliance. Z exploze však podle něj nelze vinit Ukrajinu, která pouze bránila své území.

„Není to chyba Ukrajiny, konečnou odpovědnost nese Rusko, neboť pokračuje ve své nelegální válce proti Ukrajině,“ řekl šéf Aliance.

Třicítka aliančních zemí je podle něj připravena na to, že konflikt na Ukrajině může mít přímé důsledky i pro území členských států. Spojenci budou podle něj nadále situaci blízce monitorovat a koordinovat svůj postup. O konkrétním posilování protivzdušné obrany na východě Aliance však podle něj na čtvrteční schůzi nebyla řeč.

NATO raketu sledovalo, vědělo o ní i Polsko

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám