Hlavní obsah

Násilnosti v Iráku: 18 mrtvých včetně soudce z Basry

BAGDÁD/BASRA

V Iráku v sobotu při různých násilnostech zahynulo 18 lidí. Jednou z obětí je i soudce, kterého maskovaní muži zabili v jihoirácké Basře. Při atentátu jižně od Bagdádu zahynulo 17 osob a 16 utrpělo zranění.

Foto: Plzeňský Prazdroj

Předání daru papeži

Článek

Čtyři muži zastavili v centru Basry auto soudce Táhá Amiriho a zastřelili ho na místě. Jeho řidič byl při útoku zraněn. Amiri byl za vlády Saddáma Husajna vyšetřujícím soudcem a po invazi se stal předsedou soudního tribunálu v Basře. Policie vraždu přisuzuje šíitským extremistům, kteří se takto chtěli pomstít za represe z doby Saddámovy vlády. Je to druhý podobný masakr, který se v tomto jihoiráckém městě stal tento týden. Ve středu zde ozbrojenci zabili pracovníka televize Al-Hurra a jeho syna.

Ve městě Músájjib, ležícím asi 55 kilometrů jižně od Bagdádu, útočníci ráno odpálili nálož v autě poblíž nemocnice a sídla místní rady. Mezi 17 oběťmi jsou tři policisté.

Odpor se po volbách stupňuje

Před mešitou v severoiráckém Mosulu se dnes střetli američtí vojáci s povstalci. Při přestřelce zahynul jeden člen odboje a dva civilisté. Mosulská policie dnes oznámila, že u silnice východně od Mosulu nalezla těla šesti iráckých vojáků, jež vrazi střelili do hlavy a hrudníků. Do mosulské nemocnice byla dopravena také těla šesti Kurdů, kteří sloužili v bezpečnostní jednotce.

Odboj po lednových volbách stupňuje útoky, jejichž oběťmi jsou velmi často iráčtí vojáci a policisté. Ztráty v iráckých jednotkách jsou vysoké zejména v Mosulu, který se stal po Fallúdži ohniskem bojů. Minulý týden zde sebevražedný atentátník zabil 12 policistů.

Policie se domnívá, že vůdce povstalců abú Músá Zarkáví se z Mosulu přesunul do dalšího severoiráckého města Kirkúku. "Je možné, že bude velmi brzo dopaden," řekl policejní velitel z Kirkúku, který nechtěl být jmenován.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám