Hlavní obsah

Násilí v Libérii vrcholí, USA stahují k zemi lodě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON/MONROVIA

Spojené státy nařídily třem vojenským lodím se 4,5 tisíci vojáky přemístit se blíže k Libérii, aby zde mohly případně zasáhnout. Americký prezident George W. Bush v pondělí v Crawfordu v Texasu uvedl, že Washington se spolu s OSN snaží dosáhnout zastavení palby. Několikadenní intenzivní boje o metropoli Monrovia si vyžádaly už přes 600 mrtvých.

Foto: Milan Haluška

Ilustrační foto

Článek

Americký ministr obrany Donald Rumsfeld podepsal o víkendu rozkaz o převelení skupiny tří lodí z oblasti Afrického rohu do Středozemního moře. Odtud se podle nich skupina vedená lodí Iwo Jima dostane v případě potřeby k západnímu pobřeží Afriky rychleji, kdyby bylo zapotřebí evakuovat Američany z Libérie, nebo kdyby se rozhodlo o podílu americký jednotek na mírové misi.

Ze Středozemí bude případný přesun k Libérii trvat sedm až deset dní. Ve skupině je 2500 námořníků a 2000 příslušníků námořní pěchoty.

Bush: Taylor musí odejít

"Pracujeme se zeměmi Hospodářského společenství západoafrických států (CEDEAO) na tom, kdy budou připraveny přesunout mírové jednotky do Libérie," řekl Bush. Washington požaduje jako podmínku k vyslání svých vojáků spolu s jednotkami CEDEAO odchod liberijského prezidenta Charlese Taylora. V prohlášení, které zveřejnil Annanův mluvčí, generální tajemník OSN vyzývá, aby "USA nešetřily úsilím a naléhaly na rozmístění jednotek CEDEAO a oznámily rozhodnutí o vyslání vlastních jednotek dříve, než bude pozdě".

Bush prý Taylora urazil

Liberijský prezident se cítí uražen, že se dozvěděl o Bushově požadavku týkající se odstoupení až z televize. Vyplývá zo z rozhovoru agentury AP s Taylorem. Nejvyšší muž Libérie prý "požaduje s Bílým domem přímý kontakt". "Neměl jsem jedinou příležitost mluvit s kýmkoli z Bushovy administrativy - jediný kontakt s nimi jsem měl přes CNN," dodal Taylor, který již dříve přislíbil, že odejde z Libérie do Nigérie. Uvedl, že napsal Bushovi dopis, v němž vyčísluje podmínky pro svůj odchod ze země. Taylor, který čelí v centru Monrovie ofenzívě povstalců, však odmítl říci, o jaké podmínky jde.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám