Hlavní obsah

Naši vojáci na Ukrajině nebojují, odmítli Španělé nařčení ruské ambasády

Madrid

Španělsko ostře odmítlo tvrzení, které šířilo mimo jiné také ruské velvyslanectví v Madridu, že na Ukrajině bojují příslušníci jeho armády. Španělské ministerstvo zahraničí si povolalo ruského velvyslance Jurije Klimenka, informovala agentura Europa Press.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Ruské velvyslanectví v Madridu tento týden sdílelo na sociálních sítích příspěvek, kde byla vidět čtveřice ozbrojených mužů v maskáčích. Dva z nich mluvili španělsky se silným andaluským přízvukem o tom, že bojují na Ukrajině.

Ruské velvyslanectví video doprovodilo textem, ve kterém naznačovalo, že se jednalo o příslušníky španělské armády. Ambasáda po španělském protestu příspěvek odstranila.

Klimenko tak řešil první problém se španělským ministerstvem pouhých deset dní poté, co předal své pověřovací listiny králi Felipemu.

Španělské ministerstvo označilo příspěvek za útok. „Je naprosto nepravdivé, že na Ukrajině jsou španělští vojáci,“ reagovalo s tím, že jde o ruskou dezinformaci.

Na Ukrajinu odjeli ze Španělska bojovat dobrovolníci. Nejznámějším se podle listu El País stal Juan, který ve španělské armádě odsloužil 13 let. Po ruském vpádu na Ukrajinu se dal k dobrovolníkům, a když by loni v srpnu zraněn, v nemocnici ho navštívil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Madrid pošle šest leopardů hned po Velikonocích

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám