Hlavní obsah

Náboženská policie v německé škole? Muslimští studenti prý vnucují spolužákům právo šaría

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Závažné podezření řeší policie v západoněmeckém Neussu, kde se skupina čtyř studentů ve věku 17 až 19 let údajně stylizovala na tamní střední všeobecně vzdělávací škole do pozice náboženské policie. Mladíci prý dohlížejí na dodržování islámského práva šaría ze strany muslimských spolužáků, a dokonce některých učitelů.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

V hledáčku prý mají hlavně dívky, resp. ženy a jejich oblékání. Podle deníku Rheinische Post, který se odvolává na nejmenované bezpečnostní zdroje, vyvíjí čtveřice masivní tlak na to, aby studentky a pedagožky chodily ve škole se zahalenými hlavami.

Členové skupiny také požadují zřízení modlitebny ve škole, dřívější konec vyučování v pátek, kdy mají muslimové velké modlitby, nebo striktní oddělení chlapců od dívek, hlavně při tělocviku a plavání.

Všechny, kdo jejich pokyny ignorují, prý označují za „špatné muslimy“ a dožadují se možnosti trestu kamenováním. Učitelům prý také říkají, že odmítají demokracii jako státní zřízení.

Vedení školy se už v prosinci obrátilo na příslušné orgány, státní zastupitelství tehdy ale konstatovalo, že v chování čtveřice studentů zatím neshledalo žádné trestné činy. Škola nicméně zorganizovala přednášky o toleranci a soužití ve společnosti.

„Jako všechny školy i my přijímáme odpovědnost za společnost jako celek. Výchova k demokracii není jen naším posláním, je to náš deklarovaný záměr,“ ujistilo vedení školy.

Do případu se mezitím vložil ministr vnitra spolkové země Severní Porýní-Vestfálsko Herbert Reul. „Nesmíme připustit, aby se naši nejmladší dostali do rukou extremistických skupin na základě jejich propagandy,“ zdůraznil s tím, že je nutné lépe vnímat potřeby mladých lidí a nabízet jim alternativy.

Zástupce šéfa odborového svazu pedagogických pracovníků v Severním Porýní-Vestfálsku Kevin Gniosdorz podle svých slov předpokládá, že kauza ze školy v Neussu je „ojedinělým případem“. Připustil ale, že existuje patrný trend, kdy se mladí muslimové ve stále větší míře uchylují ke konzervativnímu výkladu islámu a tyto postoje si přinášejí i do školy.

Podobný případ podle magazínu Focus řešily úřady loni v červnu na gymnáziu v Bonnu. Radikálně smýšlející muslimští studenti tam šikanovali spolužáky, zejména dívky, přičemž si brali na mušku i posluchače z křesťanských rodin.

„Bagdad Allee“. Gymnázium v Německu řeší šikanu ze strany studentů muslimského vyznání

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám