Hlavní obsah

„Bagdad Allee“. Gymnázium v Německu řeší šikanu ze strany studentů muslimského vyznání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Závažné problémy v soužití studentů islámského vyznání s ostatními žáky řeší v těchto dnech gymnázium v německém Bonnu. Z celkového počtu 552 žáků je 324 muslimů, z nichž prý nejradikálnější šikanují ostatní. Důvodem je náboženství nebo oblečení, což se týká zejména dívek v minisukních.

Foto: ncg-bonn.de

Gymnázium Mikuláše Kusánského v Bonnu

Článek

Mluvčí okresního úřadu v Kolíně nad Rýnem existenci vypjaté situace na škole pojmenované po někdejším německém katolickém knězi a diplomatovi Mikuláši Kusánském potvrdil. Jde prý ale o jednotlivce.

„Můžeme říci, že si některé školačky stěžovaly, že je chlapci napadají kvůli tomu, že při pobytu na školním dvoře nebo během tělocviku nedodržují pravidla oblékání,“ řekl mluvčí deníku Bild.

Stížnosti míří i na to, že se mnozí studenti ve škole modlí, někteří dokonce během vyučování, což je v areálu gymnázia oficiálně zakázané. K tomu mluvčí úřadu řekl, že učitelé jakýkoli veřejně viditelný pokus o modlení v zájmu smíru mezi studenty okamžitě zastavují.

A jeden z bývalých posluchačů gymnázia listu dokonce řekl, že se ze školní knihovny ztrácejí nebo jsou poškozovány knihy o islámu.

Bonnská policie začátkem loňského roku registrovala případ studenta, který agresivním způsobem projevoval své náboženské přesvědčení a říkal si „Král Bad Godesbergu“, což je místní čtvrť.

„Bagdad Allee“

Vyšetřovatelé kauzy kontaktovali gymnázium, ale dospěli k závěru, že aktivity posluchače nepředstavují hrozbu pro bezpečnost země.

Školu pak policisté odkázali na organizaci jménem „Průvodce - společně proti islamismu“, která se snaží působit proti radikalizaci mj. tím, že radí pedagogům, jak bojovat proti náboženskému extremismu.

Gymnázium leží v někdejší diplomatické čtvrti Bonnu, který za studené války býval metropolí západního Německa.

Ulici Bonner Allee, kde se škola nachází, už mnozí překřtili na Bagdad Allee (podle iráckého Bagdádu), protože se podle kritiků stala dějištěm aktivit radikálních stoupenců islámu.

Deníku General-Anzeiger, který o problémech na bonnském gymnáziu rovněž informoval, se mezitím ozval Junis Kamil, předseda místního sportovního klubu Al-Hilal a sám bývalý student gymnázia Mikuláše Kusánského.

Řekl, že nechce šikanu žáků ze strany přísně věřících muslimských studentů nijak omlouvat, ale že je nutné zahájit debatu o „toxické atmosféře“, která podle něj na škole panuje.

„Antimuslimský rasismus“

„Dominantní chování“ jisté skupiny studentů je prý spíše součástí „dlouhotrvající polarizace“ života na této škole.

„Řada učitelů má už dost takového chování a reaguje na to stejně extrémním způsobem. A to ve formě antimuslimského rasismu, který pak postihuje i ty muslimské žáky, již se chovají normálně,“ uvedl Kamil, praktikující muslim, jehož dcera gymnázium také navštěvuje. Místní úřady však jeho tvrzení odmítly.

Video šokuje Francii. Mladík za bílého dne brutálně zaútočil na starší ženu a její vnučku

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám