Hlavní obsah

Na vrcholu mexické hory našli mumifikované horolezce ztracené před 56 lety

Novinky, zkr
Mexiko

Skupina horolezců objevila na vrcholu nejvyšší mexické hory Pico de Orizaba dvě zmrzlá mumifikovaná těla. Pravděpodobně se jedná o pozůstatky dvou ze tří mužů, kteří se ztratili v roce 1959, uvedla agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Mumifikovaná těla horolezců objevili na vrcholu nejvyšší mexické horyVideo: Reuters

 
Článek

Šestice horolezců si minulý víkend při zdolávání 5610 metrů vysoké hory všimla, že v oblasti Filo del Chichimeco trčí ze sněhu mumifikovaná hlava a ruka. Místní úřady posléze odhalily ještě ostatky druhého muže.

„Nevyčnívala tam jen jedna ruka, ale tři. Tak jsme začali kopat a objevili další tělo,“ popsal úředník Hilario Garcia. Práci však komplikovaly toxické plyny, které v místě unikaly. Přepravu těl zároveň znesnadňuje jejich křehký stav a extrémní teploty.

Problémem je dostat je dolů, protože horská služba nemá vhodná nosítka, prohlásil šéf civilní obrany v Ciudad Serdanu Francisco Rodriguez. Nyní se proto pracuje na výrobě speciálních nosítek, která by umožnila snést mumie v takové poloze, v jaké byly nalezeny. Poté bude provedena jejich identifikace.

Místní média už ale oznámila, že by se mohlo jednat o dva horolezce, které před 56 lety zavalila lavina. S nimi byl ve skupině ještě třetí muž, jehož ostatky jsou zřejmě dosud pod sněhem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám