Hlavní obsah

Na Ukrajině po tlaku stáhli pochybnou změnu protikorupčního zákona

Snaha části ukrajinských poslanců o úpravu pravidel pro obsazení postu šéfa Národního protikorupčního úřadu (NABU) zatím nevyšla. Návrh zákona, kterým by se rušil požadavek, aby uchazeči o tento klíčový post ve státní správě nespolupracovali s politickými stranami a nebyli jejich členy, byl stažen z příštího programu jednání. Informoval o tom deník Kyiv Independent.

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinský parlament

Článek

Návrh zákona před tím zkritizovali velvyslanci zemí G7 i ukrajinské Antikorupční akční centrum.

„Jak se dalo očekávat, skandální návrh zákona č. 7654 o narušování soutěže NABU zmizel z programu příštího plenárního zasedání. Myslím, že zmizí úplně,“ napsal na svém telegramovém účtu ukrajinský poslanec Jaroslav Železnjak z liberální strany Hlas.

Informaci následně potvrdil server Liga.net s odkazem na nejmenovaného poslance z vládní strany Služebník lidu. „Myslím, že to odložíme úplně,“ uvedl zdroj.

Návrh zákona by podle kritiků podkopal nezávislost NABU. Velvyslanci zemí G7 nad ním ve společném prohlášení vyjádřili znepokojení. Uvedli, že „vytváří právní rizika a nejistotu kolem výběrových řízení do vedení klíčových protikorupčních institucí Ukrajiny.“

Podle aktuálních pravidel se o klíčový protikorupční post státní správy nesmějí ucházet lidé, kteří v posledních dvou letech pracovali v řídicích orgánech politických stran nebo s nimi byli v posledních dvou letech ve smluvním vztahu.

Vládní poslanci na pondělním jednání výboru vsunuli do návrhu novely změnu, při které by kandidátům na post šéfa NBU stačilo tuto činnost zastavit těsně před přihlášením do výběrového řízení.

Transparentnost je podmínkou pro vstup do EU

Podle šéfa Antikorupčního akčního centra Vitalije Šabunina taková změna „zabíjí požadavek na nezávislost budoucího ředitele NABU“. Uvedl, že motivací bylo dosadit si do čela instituce svého koně a „ochránit se před trestem za své vlastní korupční jednání“, napsal na Facebooku.

G7 znepokojila snaha Ukrajinců změnit klíčový protikorupční zákon

Válka na Ukrajině

„Vypadá to, že nejde o Zelenského osobní iniciativu, ale ve frakci kvůli tomu byla neshoda,“ napsal Šabunin.

Navrhovatelem této sporné pasáže je poslanec Andrij Kločko ze strany Služebník lidu. Jak uvádí server Ukrajinska pravda, Kločko čelí vyšetřování kvůli podezření z nezákonného obohacování. Během jeho mandátu v parlamentu si jeho 70letá matka pořídila dva byty, dům a auto značky Tesla. Kločko popřel, že by matčiny nákupy financoval. Podle něj matce vypomohla jeho sestra, „bohatá žena vlastnící farmaceutickou firmu s manželem, který šéfuje lokální odnoži mezinárodní společnosti“.

Maďarsko chce zrušit sankce pro tři oligarchy. Včetně Putinova oblíbence

Zahraniční

Vypsání transparentního výběrového řízení na jmenování ředitele NABU je jedním z požadavků Evropské unie pro případné přijetí Ukrajiny mezi členy. Právě vysoká míra korupce a rozkrádání veřejných financí byly v minulosti hlavním argumentem proti přijetí Ukrajiny do unijního bloku.

Reklama

Výběr článků

Načítám