Hlavní obsah

Na tsunami a zemětřesení upozorní e-maily a SMS

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BERLÍN

Německo nabídlo zemím v jihovýchodní Asii postiženým zemětřesením a následnou vlnou tsunami vybudování systému včasného varování před zmíněnými katastrofami. Informaci o ohrožení by zájemci dostávali jak na e-maily, tak formou SMS. O další podobě pomoci ze strany SRN informoval v pondělí internetový list EUobserver.com.

Foto: Římskokatolická farnost Nížkov

V Nížkově na Vysočině je pohřbeno na 60 tisíc pozůstatků vojáků armád Evropy. Zemřeli převážně na choleru. Brněnská udává 50 tisíc, je tedy menší.

Článek

Nabídku o víkendu učinila Indonésii, Thajsku, Srí Lance a Indii německá vláda.

"S našimi znalostmi jsme schopni vybudovat systém včasného varování v horizontu jednoho až tří let," řekla ministryně pro vzdělání a výzkum Edelgarda Bulmahnová deníku Süddeutsche Zeitung.

Podle něj projekt zaštítí speciální pracoviště v Postupimi zabývající se zemětřesením a tsunami. Údajně je na tak vysoké úrovni, že by realizace celého projektu neměla trvat déle než 36 měsíců.

"Nebezpečí hrozí také Řecku a Turecku, jejichž pobřeží jsou rovněž pokládána za oblast s vysokým rizikem," pokračovala Bulmahnová s tím, že zmíněné země by se mohly do systému zapojit.

Varovné SMS i e-maily

SRN navrhuje, aby projekt nejdříve monitoroval seismologickou činnost v Indickém oceánu. V budoucnu by měl pokrýt také sledování procesů ve Středozemním moři a Atlantickém oceánu.

Střízlivé odhady předpokládají, že vše bude stát zhruba 40 miliónů eur (asi 1,2 mld. Kč). Shromážděné informace budou volně dostupné na internetu. Zájemcům navíc budou zasílány také na osobní e-maily a prostřednictvím SMS.

Při řádění přírodních živlů zemřelo v Asii 433 cizinců; dalších 3 889 se stále pohřešuje. Německo potvrdilo smrt 60 svých občanů, o 720 nemají úřady žádné zprávy.

V oblasti zemřelo také 52 Švédů - 637 je nezvěstných. Třetí nejhůře postiženou zemí v Evropě je Velká Británie. Ta udává 50 mrtvých a 391 nezvěstných.

Nabídka přišla i z USA

Vybudování systému včasného varování nabídly postižené jihovýchodní Asii rovněž Spojené státy.

Američtí odborníci chtějí s přispěním OSN a Japonska umístit v Pacifiku, Karibském moři, Indickém a Atlantickém oceánu padesát "chytrých" bójí.

Ty budou propojeny se senzory upevněnými na mořském dně. Vyhodnocená data přenášená okamžitě do střediska by měla varovat prostřednictvím satelitů před blížící se katastrofou.

Reklama

Výběr článků

Načítám