Hlavní obsah

Na táboře se americké děti mají učit samostatnosti, rodiče je ale hlídají kamerami

Právo, rm

Letní tábory bývaly v USA tradičně místem, kde se děti měly osamostatnit a strávit několik týdnů mimo rodičovský dosah. Úzkostné matky i otcové však stále častěji využívají počítačových systémů pro rozpoznávání tváří, aby zjistili, jak se tam jejich potomkům vede.

Děti na některých skautských táborech v USA hlídají kamery. Záběry si mohou rodiče prohlédnout v aplikaci. Ilustrační foto

Článek

Na amerických táborech se totiž rozšířil systém kamer a fotoaparátů, zaznamenávajících veškeré dění. Rodiče pak mohou s patřičnou aplikací na mobilních telefonech své děti vidět i víckrát denně.

Například jistý David Hillier odvezl své dcery na sedm neděl na tábor ve státě New York. Ačkoli tam nesmějí mít mobily, otci desetkrát denně přijde jejich aktualizovaný záběr.

Rodiče jsou většinou spokojení, i když vedoucí táborů mnozí zase bombardují telefonáty kvůli tomu, že se matkám či otcům jejich dítě nezdá dost šťastné.

Protestují i aktivisté

„Za dvě hodiny mám dnes víc stížností a dotazů, než jsem mívala za celý měsíc,“ postěžovala si vedoucí Liz Youngová. Některým rodičům také vadí, že jejich potomek není dost často fotografován.

Proti systému protestují i aktivisté bojující za soukromí. „Bezpečnostní kamery na táboře zcela odporují duchu samostatnosti a dobrodružství, který by tam měl převládat,“ postěžoval si právník Matt Cagle ze spolku pro občanské svobody v severní Kalifornii.

Anketa

Přivítali byste jako rodič záběry, jak se vašemu potomkovi vede na táboře?
Určitě
5,4 %
Jen kdybych měl/a velké obavy
5,8 %
Ne
88,8 %
Celkem hlasovalo 1193 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám