Hlavní obsah

Na Slovensku údajně násilně sterilizují romské ženy

Novinky, Ivan Vilček (Bratislava)
BRATISLAVA

Na východě Slovenska údajně probíhá vynucená a násilná sterilizace romských žen. V dnes zveřejněné zprávě americké organizace Center for Reproductive Rights se uvádí celkem 110 těchto případů. Podle zástupců organizace se násilná sterilizace romských žen stává systematickou praxí v nemocnicích východního Slovenska.

Foto: archiv Karolíny Kamberské - http://www.karolinakamberska.cz

Karolína Kamberská dnes zavítá do plzeňského Zach´s Pubu

Článek

Lékaři k ní údajně přistupují při opakovaném porodu císařským řezem. Případy, které se dostaly k soudu byly prý zamítnuty, protože ve všech případech existoval písemný souhlas žen se sterilizací.

Podpisy v bolestech

"Od romských žen je přitom často vynucen souhlas se sterilizací přímo na operačním stole, kdy má žena bolesti, je pod vlivem anestetik a prakticky nevnímá, co podepisuje. V nemocnici ve městě Gelnica jsme zaznamenali případ, že ženě dali 25. dubna 2001 podepsat prázdný papír, na který dodatečně dopsali souhlas se sterilizací. Příslušná komise to vše dodatečně v květnu schválila," tvrdí aktivistka organizace Ina Zoon.

Části nemocnic prý jen pro bílé

Podle organizace probíhá na Slovensku násilná sterilizace romských žen už více než dvacet let. Zpráva uvádí příklad Šarloty ze Zborova, které zemřelo druhé dítě a chtěla mít další. Při běžné kontrole ji gynekolog oznámil, že děti mít nemůže protože byla sterilizována. "Pamatuji si, že jsem u porodu něco podepisovala, ale já nevěděla, že to bude navždy," tvrdí Romka.

Romky jsou podle zprávy v nemocnicích na východě Slovenska zastrašované a jsou vystaveny rasistickému nátlaku. "V nemocnici ve městě Krompachy jsou pro Romky vyhrazeny tři místnosti, oddělené WC, sprcha. Od bílých žen jsou zcela oddělené," píše se ve zprávě.   

Americká organizace považuje tyto případy za jasné porušení základních lidských práv a podala stížnost k nejvyšším slovenským orgánům.

Zpravodaj Evropského parlamentu pro Slovensko Jan Marinus Viersma označil zprávu za důvěryhodnou a její obsah přijal s pohoršením. "Je to důsledek diskriminačních prohlášení některých slovenských politiků na adresu Romů. Je nevyhnutné, aby slovenská vláda co nejdříve prošetřila obsah této zprávy," uvedl pro Slovenský rozhlas.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám