Hlavní obsah

Na papežův pohřeb dorazí i Mugabe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ŘÍM

Prezident Zimbabwe Robert Mugabe se v pátek ve Vatikánu s dalšími světovými státníky zúčastní pohřbu zesnulého papeže Jana Pavla II. A to i přesto, že má z rozhodnutí Evropské unie zákaz cest do jednotlivých členských států.

Článek

Povolení ke vstupu do Říma vydaly italské úřady. Vatikán podle nich je samostatným státem nepodléhající pravidlům EU. Mugabe se rozhodl odcestovat do Vatikánu jako oddaný katolík.

Pravidelně navštěvuje mše v Harare a Jana Pavla II. si údajně velmi vážil. Prezident svým rozhodnutím velmi rozezlil opozici. Arcibiskup z Bulawaya Pius Ncube tvrdí, že výlet do Evropy je jen o okázalou ukázku arogance.

"Ten muž využije každé příležitosti letět do Evropy, aby zviditelnil sám sebe. Nestydí se," řekl Ncube tiskové agentuře AP. BBC v této souvislosti upozorňuje, že Mugabe zákaz cest po EU již několikrát porušil. Vloni se například účastnil summitu ve Francii. [celá zpráva]

Unie opatření vydala kvůli nesouhlasu s jeho autoritářským zřízením.

Reklama

Související témata:

Související články

Mugabe zastínil francouzsko-africký summit

Ve stínu přítomnosti kontroverzního prezidenta Zimbabwe Roberta Mugabeho začal ve čtvrtek v Paříži francouzsko-africký summit, na němž prezident hostitelské...

Výběr článků

Načítám