Hlavní obsah

Na největší budovy světa dá Rijád biliony

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Saúdská Arábie plánuje výstavbu dvou budov o výšce asi pět set metrů, které mají být podle indického webu ndtv.com dlouhé desítky kilometrů. Celkové náklady na tento záměr výstavby obřího města se odhadují na 500 miliard dolarů (asi 11 bilionů korun).

Foto: AP

Ilustrační foto

Článek

Budovy mají vyrůst v téměř neobydlené oblasti na severozápadě země jako součást projektu Neom, za jehož duchovního otce bývá označován saúdský korunní princ a faktický vládce Mohammed bin Salmán.

Mrakodrapy, které by se táhly od pobřeží Rudého moře hluboko do pouště, by měly podle webu al-Arabiya News poskytnout místo pro kombinaci obytných, komerčních a kancelářských prostor.

Saúdskoarabské aerolinky poprvé vypravily let s výhradně ženskou posádkou

Koktejl

Obří město jménem Linie

Architekti a designéři obdrželi podle agentury Bloomberg nabídku, aby vypracovali prototyp budovy dlouhý více než 800 metrů, tvrdí současní i bývalí zaměstnanci Neomu. Pokud bude projekt realizován v plném rozsahu, bude každá stavba větší než současné největší budovy světa, což jsou většinou výrobní objekty nebo nákupní centra.

Podle lidí, kteří si nepřáli být jmenováni, tak projekt Neom zaznamenal posun od staršího plánu vybudovat řetězec menších budov propojených podzemní vysokorychlostní železnicí do dlouhé souvislé struktury. Tento plán na výstavbu dlouhého města bez aut, jemuž se pracovně říká Linie (Line), byl oznámen loni.

Po zkušenosti s neúspěchy několika starších megaprojektů má být Linie budována po etapách

„Linie je netradiční nápad. To, co představíme, až budeme připraveni, bude velmi dobře přijato a bude to vnímáno jako revoluční,“ řekl šéf kanceláře Neom Nadhmi Al-Nasr, ale odmítl komentovat podrobnosti plánu, na jehož přípravě se podílí kalifornská architektonická firma Morphosis.

V Saúdské Arábii likvidovali hračky v duhových barvách. Prý propagují homosexualitu

Svět

„Když lidé mluví o Linii, vidí jaksi futuristický Hyperloop (vysokorychlostní dopravní systém), útvar typu Hvězdných válek. Ale když se Linie představila správní radě, viděl jsem vysoce inteligentní, dobře promyšlené udržitelné moderní město, jež pojme všechny od dělníků po miliardáře a které se bude budovat postupně, podle poptávky,“ prohlásil Ali Šihábí, člen sboru poradců pro Neom.

Terč pro nevládky

Al-Nar řekl, že budovy původní Linie měly být „různě vysoké“ a přizpůsobovat se krajině. Není jasné, zda se to nějak promítne i do nového plánu. Na výstavbu obou obřích budov bude zřejmě použita část příjmů z ropy, jejíž ceny v posledních měsících prudce vzrostly.

Neom je terčem kritiky skupin na ochranu lidských práv. Podle nich úřady obyvatelům, kteří žijí v oblasti plánovaného megaměsta, sice nabídly odškodnění, přílib kompenzací však doprovázely pohrůžky.

Projekt starý už pět let

Projekt Neom ohlásila Saúdská Arábie už v roce 2017.
Jeho cílem je přeměnit odlehlou část země v oblast s vyspělými technologiemi, která nabídne nový přístup k životu ve městech.
Projekt má přilákat zahraniční investice a diverzifikovat saúdskou ekonomiku. Ta zatím zůstává závislá na ziscích z vývozu ropy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám