Hlavní obsah

V Saúdské Arábii likvidovali hračky v duhových barvách. Prý propagují homosexualitu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dětské oblečení, sponky do vlasů, čepice, baťůžky i hračky v barvách duhy zabavovali úředníci ministerstva obchodu v Saúdské Arábii, píše server týdeníku Focus. Podle inspektorů takové předměty propagují homosexualitu a poškozují morálku.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Úředníci kontrolovali obchody v obchodních centrech, duhové zboží zabavili a prodejci dostali pokuty, uvedlo na Twitteru saúdské ministerstvo obchodu. Jak vysoké byly finanční tresty, ministerstvo nesdělilo.

Reportér státní televize Al-Ekhbariya, který absolvoval kontroly s pracovníky ministerstva, v reportáži referoval, že jako problematické byly klasifikovány například barevné duhové sponky do vlasů a baťůžky pro děti, stejně jako čepice s duhovou páskou nebo tričko s barevným motivem duhy.

Podle vyjádření ministerstva by duhobarevné věci mohly „propagovat“ homosexualitu mezi mladými lidmi, a proto porušovat islámské hodnoty a veřejnou morálku.

Britské antarktické území oslavilo první svatbu homosexuálního páru

Koktejl

Duhová vlajka je v mnoha částech světa vnímána jako symbol přijetí rozmanitosti sexuálních orientací a genderových identit. V absolutní monarchii Saúdské Arábii je právní systém založen na přísném výkladu islámského práva šaría. Trest smrti je tam možné dostat za vraždu, krádež, homosexualitu či znásilnění, ale také za odpadlictví od víry nebo čarodějnictví.

Nejčastějším trestným činem, za který Saúdská Arábie popravuje, je pašování drog. Homosexualita, která se přirozeně vyskytuje u části populace, je v Saúdské Arábii zakázaná a trestá se zpravidla bičováním a uvězněním.

Šaría neboli islámské právo je náboženské právo odvozené ze zásad islámu v Koránu a hadísech. Většinou se zmiňují jeho extrémní projevy, ale fakticky dává muslimovi návod, jak má žít v souladu s pravidly islámu, řeší vztah člověka k Alláhovi a také vztahy mezi lidmi.

Reklama

Výběr článků

Načítám