Hlavní obsah

Na Nadžaf opět dopadaly letecké pumy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD/NADŽAF

Americké vojenské letectvo podle posledních zpráv intenzivně bombardovalo staré město iráckého svatého města Nadžaf. Výbuchy leteckých bomb dopadaly na centrum asi půl hodiny. Bombardování města začalo několik hodin po skončení ultimáta, které dal premiér Ajád Aláví Sadrovi a jeho lidem. Nabídl jim další jednání, pokud složí zbraně.

Foto: Tereza Todorová

Účastníci soutěže

Článek

Podle prostředníků však Sadr nabídku odmítl a rozhodl se buď zvítězit, nebo zemřít jako mučedník. Jeho ozbrojenci jsou v objektech, které náležejí k mešitě, v níž je hrobka imáma Alího. Je to svaté místo vyznavačů šíitské větve islámu a bude-li poškozeno, vzbudí tím Američané odpor mnoha miliónů šíitů na celém světě.

Také irácká vláda, která chce se Sadrovými milicemi skoncovat, si nepřeje, aby přitom byly svatyně poškozeny. Ze starého města se ozvalo údajně 30 výbuchů. Už ve dne se bojovalo v okolí velkého nadžafského hřbitova, odkud ještě večer stoupal dým a ozývala se dělostřelecká palba. Agentura AFP večerní boje popisuje jako nejtěžší od 5. srpna, kdy střety šíitských milicí a amerických vojáků začaly.

Sadr vyzval své bojovníky, aby se stáhli z mauzolea imáma Alího v šíitském městě Nadžafu. Odmítl je ale odzbrojit, jak požadoval odpoledne premiér Ajád Aláví. Informovala o tom katarská televize Al-Džazíra.

Bojovníci, kteří se ve svatyni dosud ukrývali, od ní mají podle Sadrovy výzvy odevzdat klíče šíitským duchovním, aby zabránili "bezvěrcům znesvětit svatá místa".

Ambasáda USA pod palbou

Američtí vojáci podporováni tanky a obrněnými vozidly ve čtvrtek pokračovali v obsazování šíitské čtvrti Sadr. Podle mluvčího šíitských bojovníků v dnešních střetech zahynulo 50 Iráčanů, mezi nimiž jsou i civilisté. Na střechu amerického velvyslanectví v Bagdádu večer dopadla minometná střela a podle mluvčího velvyslanectví dva zaměstnanci utrpěli zranění.

"Obyvatelé čtvrti Sadr, vaše vláda zakázala existenci ozbrojených milicí v Iráku, odevzdejte zbraně," ozývalo se v arabštině z tlampačů na vozidlech.

Podle agentury Reuters se americkým silám podařilo obsadit celou čtvrť, to se však nepodařilo ověřit z nezávislých zdrojů.  Podle informací agentury AFP byl při akci zabit jeden americký voják,  ale americká armáda bilanci večer nijak nekomentovala.

Dohady o příměří a stažení

Ministr bez portfeje Kásim Dáud již dnes ráno prohlásil, že vláda už vyčerpala všechny mírové prostředky, jak Sadra přesvědčit a nyní je rozhodnuta přikročit k vojenskému řešení.

"Pět dnů jsme se připravovali na ofenzívu, která by ukončila krizi," uvedl Dáud a uvedl požadavky, které má Sadr splnit.

Musí vystoupit na veřejnosti, kde řekne, že v budoucnosti už nepoužije násilí a současně oznámí, že jeho milice odevzdaly zbraně. Spolu s jejich složením se musejí také milice stáhnout ze svatých míst v Nadžafu.

Sadr sice ve středu souhlasil, že jeho bojovníci po dvou týdnech bojů odzbrojí a stáhnou se ze svatých míst. Sadrovi poradci ovšem uvedli, že je stále nutné dojednat podrobnosti dohody o ukončení násilí v Nadžafu včetně vyjednání příměří, než bude možné složit zbraně.

Podle Sadrova mluvčího je problémem to, že Sadr požaduje záruky nikoli "od okupovaných, ale od okupantů" - tedy od Američanů.

Přes noc se ozývala v Nadžafu sporadická střelba a ráno bylo slyšet z blízkosti mešity Alího Husajna pět silných explozí.

Jeden ze Sadrových spolupracovníků dnes v Bagdádu prohlásil, že Sadr je zásadně proti únosům rukojmích. Duchovní vyzval únosce, aby propustili amerického novináře Micaha Garena.

Katarská televize Al-Džazíra ve středu večer odvysílala záznam, v němž únosci pohrozili, že Garena do 48 hodin zabijí, jestliže se americké jednotky nestáhnou ze šíitského města Nadžaf.

Dva Poláci zemřeli v Iráku

Dva polští vojáci zahynuli a pět dalších bylo zraněno v jižním Iráku při dopravní nehodě, která se stala poté, co byl jejich konvoj napaden iráckými ozbrojenci. Oznámila to dnes agentura PAP s odvoláním na vojenského mluvčího.

 Polsko, které velí v Iráku v rámci mnohonárodních sil jedné ze tří zón, plánuje, že v příštím roce kvůli útokům sníží současný počet 2400 vojáků na 1000 až 1500 mužů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám