Hlavní obsah

Na Maltě stane před soudem kvůli vraždě novinářky vlivný podnikatel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Valletta

Jeden z nejvlivnějších podnikatelů na Maltě Yorgen Fenech stane před soudem kvůli vraždě novinářky Daphne Caruanaové Galiziové v roce 2017. Státní zástupci proti muži vznesli obžalobu z podílu na vraždě a členství v kriminální organizaci.

Foto: Darrin Zammit Lupi, Reuters

Maltská novinářka Daphne Caruana Galiziová na archivním snímku.

Článek

Datum zahájení procesu nebylo ještě stanoveno, Fenechovi hrozí doživotí, informovala dnes agentura Reuters. Podnikatel odmítá, že by se na vraždě novinářky podílel.

Fenech je ve vazbě od roku 2019. Maltská policie ho zadržela, když se snažil ze země vycestovat na palubě své jachty. Vyšetřovatelé ho považují za strůjce a objednavatele bombového útoku na populární novinářku, která se věnovala korupčním kauzám ve vysokých patrech maltské politiky a byznysu.

Maltský podnikatel zaplatil za vraždu novinářky 450 tisíc eur, vyplývá z odposlechů

Evropa

Zadržení Fenecha vyvolalo na Maltě skandál, který vedl až k demisi tehdejšího premiéra Josepha Muscata. Malta dlouho čelila kritice, že se nesnaží dostatečně vraždu vyšetřit. Nedávná zpráva vyšetřovací komise uvedla, že k zosnování vraždy přispěla atmosféra beztrestnosti, kterou vytvořily blízké vztahy mezi vysokými politiky a vlivnými podnikateli.

Foto: Rene Rossignaud, ČTK/AP

Vůz zničený bombou, ve kterém zahynula maltská novinářka Daphne Caruanová Galiziová.

Proti Fenechovi vypovídal zprostředkovatel vraždy Melvin Theuma, který za spolupráci s úřady dostal milost. Jeden z mužů, kteří nastražili bombu, která novinářku usmrtila, se doznal a dostal trest 15 let vězení, další dva muži na soud čekají. Policie zatkla také údajné dodavatele výbušniny a tvrdí, že se jí podařilo dopadnout všechny osoby, jež mají s vraždou nějakou spojitost.

Smrt maltské novinářky: Nitky vedou až do vlády

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám