Hlavní obsah

Na Korsice "vítali" výsledky referenda bombami

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TIUCCIA

Zamítavé stanovisko obyvatel Korsiky k jakýmkoli separatistickým tendencím ostrova vůči Francii vyprovokoval tamější nacionalisty ke čtyřem bombovým útokům. Silné exploze se ozvaly v pondělí brzy ráno, jen šest hodin poté, co byly vyhlášeny výsledky plebiscitu.

Foto: Filmov klub Vsetín
Článek

Nálože zcela zničily čtyři domy ve městě Tiuccia. Policie tvrdí, že nemovitosti byly vybrány cíleně - všechny totiž patří rodinám, které většinu času tráví ve Francii a na Korsiku zajíždějí pouze během letních měsíců. Objekty byly na štěstí během výbuchů prázdné.

Hesla vedla k pachatelům

Nacionalisti se k činu přihlásili nápisy zanechanými na místě činu. Nechyběla ani hesla o možných budoucích úmrtích, s odkazem na vraždu tamějšího francouzského prefekta z roku 1998. Pachatel Yvan Collonna byl přitom zadržen teprve před několika týdny, a to právě na Korsice, kde se skrýval přes čtyři roky.

Voliči chtějí správu Paříže

Atentát následoval šest hodin poté, co francouzská vláda oznámila, že 50,98 procent korsických voličů chce zachovat nynější vazby na pevninu - odmítá tak vytvoření dvou korsických administrativních departmentů. Velká míra autonomie v sobě přitom pro rezidenty přinášela i vytvoření nezávislé vlády, která by přímo na ostrově spravovala daně, turistický ruch a zodpovídala za životní prostředí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám