Hlavní obsah

Na Jávě očkují 6 miliónů děti proti obrně

JAKARTA

Indonésie zahájila v úterý na Jávě urychlené očkování dětí proti obrně. Po deseti letech se v zemi nemoc opět objevila, nakazilo se jí 16 dětí. Očkováno má být celkem 6,4 miliónu dětí, pět miliónu dostane vakcínu během prvního dne.

Článek

Očkování bude pokračovat i v následujících dnech, kdy se zdravotníci budou z velkých měst přesouvat na venkov a do izolovanějších oblastí. Akce se týká hlavního města Jakarty a provincií Západní Jáva a Banten. Nové případy onemocnění byly zaregistrovány v Západní Jávě v okolí města Sukabumi, asi 100 kilometrů jižně od Jakarty.

Toto virové onemocnění mozku a míchy postihuje zejména děti mladší pěti let a může u nich v několika hodinách vyvolat nevratné ochrnutí. V některých případech může být vzhledem možné k paralýze dýchacího ústrojí i smrtelné.

Indonéská vláda zahájila okamžitě kampaň podporující očkování. Vakcína se přijímá perorálně, a dvě kapky mohou děti dostat i v restauracích McDonalds.

Velký zájem matek

"Očkování je důležité, protože nechci, aby moje dítě bylo invalidní jako ty, které jsem viděla v televizi," uvedla jednadvacetiletá Nasha, která přivedla do očkovacího střediska svého tříletého syna Septyana.

Představitel ministerstva vnitra Muhammad Nadirin si pochvaloval: "Lidé mají velký entuziasmus, zdravotní střediska jsou přeplněná."

Na Jávě je totiž očkováno jen 55 procent dětí, zatímco ve zbytku země kolem 90 procent.

Nemoc mohla přijít z Nigérie

Podle indonéských lékařů se nemoc, která se šíří infikovanou vodou, do země dostala z Nigérie, která se přestalo s očkováním kvůli názoru radikálních duchovních, jež očkování označili za americký komplot. Virus do země mohl donést některý z poutníků do Mekky nebo od dělníků pracujících v zahraničí. Kromě Nigérie se dětská obrana objevuje ještě v Afghánistánu, Nigeru, Egyptě, Indii a Pákistánu.

Na akci se podílejí Dětská organizace OSN (UNICEF) a Světová zdravotnická organizace (WHO). Cílem je, aby se nemoc v zemi přestala šířit do konce tohoto roku.

Výběr článků

Načítám