Hlavní obsah

Na dům romské aktivistky v Maďarsku zaútočili žháři

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

Dům romské aktivistky Lídie Horváthové v maďarské obci Tatárszentgyörgy v centrální části země se stal v noci na úterý cílem žhářského útoku zatím neznámých pachatelů. Jak agenturu MTI informoval policejní mluvčí Péter Papp, interiér domu je zcela zničený.

Foto: Profimedia.cz

Romská osada. Ilustrační foto

Článek

Horváthová se v čase útoku nezdržovala v domě, byla na obchůzce s členy občanské milice v jiné části obce.

Její dům stojí jen 300 metrů od budovy, kde 23. února zastřelili 27letého otce a jeho pětiletého syna. Střelbě rovněž předcházel útok zápalnými lahvemi a otec se synem v náručí prchali před plameny.

V poslední době zažilo Maďarsko několik vážných útoků na Romy. V listopadu 2008 hodili do domu ve jihomaďarském městě Pécs granát, který zabil romský manželský pár. Protiromské nálady se v zemi vyhrotily po vraždě rumunského házenkáře ve městě Veszprém. Za vraždou stál gang místních Romů.

Některé maďarské internetové zdroje v uplynulých dnech naznačily, že za protiromskými útoky by mohla stát slovenská tajná služba, jako tomu bylo údajně při sérii bombových útocích v létech 1996 až 1998. Slovenský premiér Robert Fico to důrazně popřel.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám