Hlavní obsah

Na Dálném Východě nemá kvůli suchu milión lidí vodu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VLADIVOSTOK

Ruský Dálný východ postihla dlouhodobá sucha, v jejichž důsledku zůstal bez pitné vody až jeden milión obyvatel. Postižen je hlavně Vladivostok s okolím, kde takové sucho nepamatují už 40 let.

Foto: Petra Svěráková

Lyžařský svah ve Zlíně

Článek

Místní orgány vyhlásily ve Vladivostoku stav nouze. Řeky jsou prakticky vyschlé a zbytky zásob pitné vody ve vodojemech umožňují dodávat do vodovodu pouze 250 000 kubíků denně, ačkoli běžná dodávka se pro 600 000 obyvatel pohybuje kolem 450 000 metrů kubických denně. Proto je voda pouštěna do sítě jen obden, a to ještě jen na čtyři hodiny, přičemž voda není filtrovaná a nehodí se k pití.

Lodě opouštějící přístav nesmějí jako obvykle své nádrže na pitnou vodu napouštět plné a vyplouvají na moře jen s nejnutnějšími zásobami.

Místopředseda ruské vlády Vladimir Jakovlev už postižené oblasti přislíbil materiální pomoc a organizuje dovoz vody ze sousedních oblastí. Obdobné sucho zažil region už v letech 1977 až 1978.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám