Hlavní obsah

Na čtyřicet mrtvých v Iráku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TIKRÍT/BAGDÁD

Přes tři tucty lidí zemřely v sobotu v Iráku, 14 z nich, když explodovala nálož pod autobusem do Bagdádu, 4 se stali obětí exploze auta v Tikrítu. Dalších 9 zahynulo na tržišti na předměstí Bagdádu Urfallí, kam dopadly nejméně dva projektily. V Bagdádu bylo zabito při střetech s milicemi 5 Američanů. Polská hlídka u Karbaly zabila 5 povstalců.

Foto: PČR Beroun

Kamera zlodějíčka zachytila v areálu firmy

Článek

Tržiště je v zóně obývané převážně šíity a sloužilo především k prodeji drůbeže. Podle svědků do areálu v době dopoledního ruchu dopadly nejméně dva výbušné projektily. Zatím se přesně neví, zda šlo o střely z minometu nebo z lehkých přenosných raketometů. Jasné není ani to, kdo je odpálil. Počet obětí může vzrůst, v nemocnicích v irácké metropoli bylo ošetřeno 33 zraněných, z nichž řada je v kritickém stavu.

Zpravodaj BBC v Bagdádu hlásil, že v místě došlo ke střetům mezi Iráčany a Američany, kteří se pokusili proniknout do mešity. Americké vojenské zdroje potvrdily, že v sobotu ráno bylo zabito při raketovém útoku ve městě pět amerických vojáků a jeden byl zraněn.

Další dva američtí vojáci přišli o život a jeden byl zraněn, když rebelové přepadli vojenský konvoj necelých 200 kilometrů jižně od metropole. Sdělila to irácká policie. Koalice krátce poté uvedla, že svým zraněním podlehl jeden voják USA ve Fallúdže a další v Samaře.

Čtrnáct Iráčanů přišlo o život a dvanáct utrpělo zranění v autobusu, který jel od jihu do Bagdádu. Explodoval 50 km od mětsa, když míjel americký konvoj šesti vojenských vozidel. Zřejmě pod ním explodovala bomba.

V Tikrítu explodoval taxík

V Tikrítu byla odpálena nálož v autě nedaleko hlavní americké základny a několika obchodů. Její exploze si vyžádala čtyři lidské životy, dva civilisty a dva policisty. Ze šestnácti zraněných je dvanáct policistů. "Výbušnina byla nastražena v taxíku brazilské výroby. Původ auta a další souvislosti jsou vyšetřovány," sdělil podle agentury AFP místní policejní šéf Ibrahím Džaburí. Saddámovo rodiště přitom bylo v posledních týdnech klidné.

Poláci bojovali

Polská hlídka u Karbaly se střela ve dvě ráno se skupinou povstalců, která spustila palbu. Polští vojáci ji opětovali a pět iráckých povstalců zabili. Na místě pak objevili pět přenosných raketometů, rakety do nich a munici do kulometu. Předpokládá se, že tak zmařili připravovaný přepad, uvedl v Babylonu major Ralph Manos, mluvčí štábu mezinárodní jednotky vedené Poláky.

Ráno byl pod minometnou palbou tábor bulharské jednotky, nejsou však hlášeny žádné ztráty ani materiální škody. V pátek byl v Karbale přepaden konvoj bulharských vojáků, z nichž jeden zahynul.

V Basře zadrženy další výbušniny

V jihoirácké Basře tomu policie v noci na  sobotu zadržela kamion naložený 3,5 tuny výbušnin a munice. Při akci zatkla tři podezřelé. Oznámil to náměstek šéfa výzvědné sekce policie Džasím Darraží. Dodal, že informace o kamionu policisté získali od místních obyvatel.

"Myslíme, že zadržení mají prsty v nedávných bombových atentátech," řekl Darraží. "Výbušniny a munice ležely na nákladní ploše staršího kamionu Volvo pod vrstvou hnoje. Vůz byl zadržen v centru města," uvedl Darraží. Jsou stejného typu jako výbušniny použité při středečních krvavých bombových útocích, které si vyžádaly, 74 mrtvých, dodal.

Je to druhý významný úspěch irácké policie v Basře. V pátek odhalila úkryt s 20 tunami výbušnin. Brutalita útoku, při němž zemřelo 16 dětí,  zřejmě přiměla prosté obyvatele k tomu, že uposlechli výzvy irácké policie a oznamují podezřelé věci.

Související témata:

Související články

V Iráku zemřel bulharský voják

V Karbale byl v boji se Sadrovými milicionáři zabit v pátek jeden bulharský voják a zraněn jeden íránský poutník a čtyři iráčtí civilisté. Bulhar byl podle...

Výběr článků

Načítám