Hlavní obsah

Na Američany v Iráku udeřily rakety a drony

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na americké vojáky v Iráku zaútočily rakety a drony a několik jich zranily. Podle agentury Reuters, která se odvolává na americké bezpečnostní zdroje, udeřily ve středu na letecké základny Ajn Al-Asad a al-Harír na severu země.

Foto: John Davison, Reuters

Americká vojenská vozidla u zdi základny Ajn al-Asad v irácké provincii Anbár. Ilustrační foto

Článek

Letecké základny Ajn al-Asad a al-Harír v Iráku, kde působí američtí vojáci, se staly terčem raketového a dronového útoku, cituje bezpečnostní zdroje Reuters.

Při útoku na Ajn al-Asad v provincii Anbár bylo podle Reuters „zraněno několik amerických vojáků“. Uvnitř základny bylo slyšet několik explozí. Zdroj agentuře sdělil, že několik zraněných lékaři vyšetřili kvůli podezření na poranění mozku.

Druhý útok bezpilotním letounem zamířil na leteckou základnu al-Harír, která je domovem amerických sil operujících u severoiráckého Irbílu. Nezpůsobil ani škody, ani zranění.

Iráčtí šíité hrozí

K útoku na Al-Harír se přihlásila málo známá skupina zvaná Taškíl al-Varisín, k úderu na Ajn al-Asad zatím nikdo.

Irácké šíitské ozbrojené skupiny napojené na Írán minulý týden pohrozily, že zaútočí na Američany v Iráku, pokud Washington zasáhne na podporu Izraele a proti palestinskému Hamásu v Pásmu Gazy.

Spojené státy mají 2 500 vojáků v Iráku a 900 dalších v sousední Sýrii, Jejich hlavním úkolem je výcvik a pomoc místním silám v boji proti teroristickému Islámskému státu.

Irácké úřady po útoku na švédskou ambasádu rozehnaly protest, uklidňují diplomaty

Blízký a Střední východ

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám