Hlavní obsah

Na aktivisty Greenpeace včetně Čechů uvalil soud na Slovensku vazbu

– Bratislava • Aktualizováno

Ve středu protestovalo 12 aktivistů Greenpeace proti těžbě hnědého uhlí v Novákách na Slovensku. Okresní soud v Prievidzi v neděli rozhodl, že budou vyšetřováni vazebně. Mezi zadrženými jsou občané Slovenska, České republiky, Finska a Belgie.

Foto: TV Markíza

Protest aktivistů Greenpeace na Slovensku

Článek

Při středečním protestu aktivisté vstoupili do areálu dolů v Novákách, dostali se na jednu z těžebních věží, kde vyvěsili transparent „Skončete dobu uhelnou“.

Protestující byli na místě zadrženi. Vedení podniku tvrdí, že obsazením těžební věže bylo ohroženo 342 horníků, protože byl znemožněn pohyb výtahu a musel být vyhlášen havarijní stav. Rovněž těžba uhlí byla údajně na pět hodin zastavena. Představitelé Greenpeace tyto informace okamžitě odmítli.

Prokurátor aktivisty obvinil z trestního činu poškozování a ohrožování provozu všeobecně prospěšného zařízení formou spolupachatelství. Za tento čin jim hrozí jeden až pět let vězení. Okresní soud v Prievidzi na aktivisty uvalil v neděli vazbu s odůvodněním, že by mohli pokračovat ve své činnosti. „Jedná se o tzv. preventivní vazbu,“ upřesnil mluvčí soudu Roman Tarabus.

Foto: TV Markíza

Protest aktivistů Greenpeace na Slovensku

Aktivisté podali proti tomuto rozhodnutí stížnost, o které bude rozhodovat krajský soud v Trenčíně.

„Nejsou to zločinci. Klidně a nenásilně se postavili proti těžební firmě, která celá desetiletí představuje zátěž pro region a Slovensko,“ řekla ředitelka Greenpeace Slovensko Ivana Kohutková.

Uvalení vazby na aktivisty – mezi nimiž jsou dva Češi – zpochybnil i slovenský premiér Peter Pellegrini. „Je opravdu na zvážení, zda je nejlepším krokem ponechání 12 mladých lidí ve vazbě,“ napsal předseda vlády na sociální síti.

Mezi zadrženými je údajně i redaktor českého Deníku Referendum blízkého ČSSD Radek Kubala. Deník to uvedl na svém twitterovém profilu s tím, že Kubala byl na Slovensku na dovolené.

Zakladatelem a šéfredaktorem Deníku Referendum je aktivista Jakub Patočka. Ten je zároveň místopředsedou spolku Centrum pro média, ekologii a demokracii, které dostalo 350 tisíc korun od zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra na propagaci konference, jež podle všeho vůbec neproběhla. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám