Hlavní obsah

Muž ve vlaku ve Filadelfii 45 minut znásilňoval ženu. Cestující jen přihlíželi a natáčeli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Filadelfie

Téměř tři čtvrtě hodiny bezdomovec ve Filadelfii sexuálně obtěžoval a nakonec i znásilnil cestující v příměstském vlaku. Zbylí pasažéři si útoku nevšímali, někteří si ho dokonce natáčeli na mobil, píše místní deník Philadelphia Inquirer. Sexuální násilník byl zatčen, oběť převezli do nemocnice. Přihlížejícím cestujícím zřejmě nic nehrozí.

Foto: Profimedia, Delaware County Jail

Příměstský vlak ve Filadelfii a podobizna podezřelého muže

Článek

„Jsem znechucen těmi lidmi, kteří tam seděli a neudělali nic, aby té ženě pomohli,” uvedl superintendant Timothy Bernhardt, který vede vyšetřování. Podle něj šlo útoku předejít.

„Každý, kdo v tom vlaku seděl, se musí podívat do zrcadla a zeptat se sám sebe, proč nezasáhl a proč něco neudělal,” dodal.

K útoku došlo v jednom z příměstských vlaků u Filadelfie v Pensylvánii. Útočníkem byl 35letý bezdomovec Fiston Ngoy, který ve Spojených státech pobývá nelegálně od roku 2015, kdy mu vypršelo studentské vízum. Podle soudních dokumentů už měl v minulosti několik střetů se zákonem, včetně jednoho případu sexuálního násilí.

Seděli tam lidé, kteří drželi telefon (fotoaparát) namířený směrem k napadené ženě
detektiv Thomas Nestel

Ohledně říjnového sexuálního napadení Ngoy tvrdil, že ženu z vlaku znal a snažil se s ní zavést hovor. Byla podle jeho slov opilá a sama se sexem souhlasila.

Jeho výpověď ale lehce vyvrátily záběry z bezpečnostních kamer.

Žena se bránila, ale násilník ji přemohl

Z vyšetřování vyplývá, že ve středu 13. října okolo desáté hodiny večer následoval Ngoy ženu do vlaku, kde ji téměř 45 minut obtěžoval, vyhrožoval jí a osahával na intimních místech. Žena se bránila a snažila se predátora zastavit. „Pak z ní bohužel strhal oblečení,” popsal dopravní podnik.

Samotný pohlavní styk pak trval asi šest minut, nečinně mu přihlíželo i několik spolupasažérů, kteří měli telefon sice v rukou, ale nepoužili ho k přivolání policie. To nakonec učinil až jeden z pracovníků dráhy.

Efekt přihlížejícího, v angličtině zvaný jako "bystander effect", je sociálně-psychologický jev, kdy jednotlivci neposkytnou ve stavu nouze pomoc v případě, že jsou na místě přítomné i další osoby. Dá se tak říci, že čím více lidí je svědkem nějaké mimořádné události, tím menší pravděpodobnost je, že někdo z nich zasáhne.

Vyšetřovatelé zatím nezveřejnili záznamy z incidentu, ani nesdělili, kolik lidí znásilnění přihlíželo. „Můžu vám říct, že tam seděli lidé, kteří drželi telefon (fotoaparát) namířený směrem k napadené ženě,” řekl detektiv Thomas Nestel.

Ngoy byl obviněn ze znásilnění, těžkého ublížení na zdraví a souvisejících trestných činů. Zatím zůstává za mřížemi.

Choval se jako sériový vrah. V Británii hledají další možné oběti expolicisty Couzense

Zahraniční

Napadená žena, která útočníka ve skutečnosti neznala, byla okamžitě po útoku převezena do nemocnice. „Je to neuvěřitelně silná žena,” podotkl Bernhardt s tím, že policie od ženy získala velké množství konkrétních informací. „Už se uzdravuje, doufejme, že se z toho dostane,” dodal.

Pasažérům, kteří se rozhodli ohavnému činu přihlížet, zřejmě postih nehrozí. Jak řekli stanici BBC místní prokurátoři, ve většině amerických států neexistuje plošná povinnost zasáhnout nebo pomoci, pokud je člověk svědkem trestné činnosti. Případ jako tento je ale podle nich nezvyklý, většinou prý policii vždy někdo zavolá.

Reklama

Výběr článků

Načítám