Hlavní obsah

Muslimští teroristé chtěli zabít kanadského premiéra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TORONTO

Muslimská teroristická buňka, jež byla zneškodněna v pátek, plánovala vyhodit do povětří budovu parlamentu a  "setnout premiéra Stephena Harpera". Uvedl to v úterý obhájce zadržených dvanácti muslimů. Obžaloba obhajobě předala v úterý seznam obvinění proti dvanácti mužům a pěti nezletilým.

Článek

"Mého klienta obvinili, že byl členem spiknutí, jehož cílem bylo vyhodit do vzduchu budovu parlamentu, zaútočit na budovu kanadského rozhlasu CBS a převzít jeho kontrolu, a kromě jiného také setnout premiéra," uvedl obhájce Vishe Chanda (25) Gary Batasar.

Batasar ani další obhájci se dosud nesměli setkat se svými klienty, které bez přestání hlídá ozbrojená stráž. Podle obhájce tak silné bezpečností opatření nejsou nutná a jsou bezprecedentní. "Tady není Guantánamo, ale Toronto v Kanadě," uvedl Batasar.

Kanadská televizní stanice CBC uvedla, že jeden se zapsal do pilotního kurzu, ale později se odhlásil kvůli tomu, aby to nepřitáhlo pozornost úřadů.

Obviněno bylo už v podělí dvanáct lidí z členství v teroristické skupině. Šest z nich bylo dále obviněno z účasti na plánu "vyvolat explozi", která by způsobila smrt, zranění a poškodila majetek. Dva ze zadržených jsou také obvinění z pašování zbraní a munice a devět, že prodělalo teroristický výcvik. [celá zpráva]

Dva muži, kteří jsou obviněni z pašování zbraní, jsou již ve vazbě, protože byli zadrženi už v srpnu, když se pokoušeli z USA propašovat zbraně a munici.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám