Hlavní obsah

Muslimové požadují omluvu USA za znesvěcení koránu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Tisíce muslimů v pátek na Blízkém východě protestovaly proti znesvěcování koránu na americké základně Guantánamo. Davy s výtisky koránu žádaly v Egyptě, Jordánsku, Libanonu i Súdánu oficiální omluvu Spojených států. Ragují tak na zjištění americké armády, která incidenty na Guantánamu vyšetřovala.

Článek

Právě informace hanlivém zacházení s koránem vyvolala mezi muslimy protiamerické protesty - v Afghánistánu při nich zahynulo 16 lidí. Devátého května ji zveřejnil americký časopis Newsweek, který později zprávu stornoval.

V egyptské Alexandrii se k protestu sešlo na 12 000 stoupenců Muslimského bratrstva. Vnikli do třípatrového domu a plivali na okolní ulice, které zatarasila pořádková policie. 12 lidí bylo zatčeno. Účastníci žádali, aby vláda a imám mešity Al- Azhar, který je nejvyšší autoritou sunnitských muslimů, požadovali od USA omluvu.

V Bejrútu lidé pálili americké a izraelské vlajky. "Některé věci nebudou napraveny, dokud nepadnou hlavy," volal jeden z účastníků. Na jihu Libanonu lidé provolávali kritická hesla na adresu USA a hrozili zničením Bílého domu.

U amerického velvyslanectví v Chartúmu se sešlo několik tisíc Súdánců, žádali přísné vyšetření incidentů na Guantánamu a uzavření amerického zastupitelství. Obraceli se také na generálního tajemníka OSN Kofiho Annana, který je nyní v Chartúmu, a žádali, aby USA přinutil k omluvě.

Armáda zjistila pět případů znesvěcení koránu

 Vyšetřovací komise americké armády zjistila pět potvrzených případů "zneužívání koránu" vojáky na americké základně Guantánamo, kde jsou vězněni zajatci z Afghánistánu podezřelí z terorismu. Oznámil to v noci na pátek v Pentagonu velitel věznice generál Jay Hood.

Generál odmítl specifikovat způsoby, jakými byla posvátná kniha muslimů znesvěcována, uvedl pouze tolik, že splachování do záchodu to nebylo. Celkem komise vyšetřovala 13 případů znesvěcování koránu, z nich se ale jen uvedených pět podařilo skutečně prokázat. Dalších šest případů se týká neúmyslného znevážení svaté knihy islámu ze strany vojáků nebo vyšetřovatelů, k nimž došlo při výkonu služebních povinností.

Na druhé straně bylo podle generála zjištěno 15 případů, kdy korán znevážili či znesvětili sami muslimští zajatci. Jeden vězeň například prokazatelně z knihy vytrhl několik stránek.

Reklama

Výběr článků

Načítám