Hlavní obsah

Mrtví při explozích ve městě Falludžá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD / KATAR / WASHINGTON

Osm lidí přišlo o život v noci na úterý v iráckém městě Falludžá při explozi v mešitě. Šest dalších lidí bylo zraněno. Uvedla to televize al-Džazíra. Podle jejích informací se stala mešita cílem útoku jednoho amerického letadla.

Foto: Nemocnice České Budějovice, a.s.

Loni se v jihočeslých porodnicích narodilo celkem 6369 dětí. Z toho více než jedna třetina v českobudějovické nemocnici.

Článek

Američtí představitelé se k incidentu nevyjádřili. Městem otřásly celkem tři detonace. Podle původních zpráv při nich zahynuly čtyři lidé a patnáct bylo zraněno. Falludžá je nejméně klidným městem v poválečném Iráku, nejčastěji tu dochází ke střetům mezi Iráčany a spojeneckými jednotkami.

V neděli začala vyčišťovací operace

Američané v neděli zahájili operace Desert Sidewinder, jejímž cílem je potlačit ozbrojence věrné Saddámu Husajnovi, kteří napadají americké vojáky. Americká armáda se zaměřuje především na území severně od Bagdádu mezi hranicí s Iránem a městy Samara a Tikrít a na okolí Falludže. Jen v prvních čtyřiadvaceti hodinách hlídky zadržely na dvě stě podezřelých Iráčanů.

Americký ministr obrany Donald Rumsfeld v pondělí popřel, že by americké a britské síly čelily gerilové válce či se ocitly ve svízelné situaci, i když uvedl, že Sdaddám Husajn v zemi vytvořil teroristickou síť.

Šíité odmítají americkou správu

Americký správce Iráku Paul Bremer má však nejen starosti s neustálými útoky ozbrojenců. Vlivný šíitský duchovní ajatolláh Ali Sistani odmítl způsob, jakým má být vytvořen výbor, který by spravoval zemi. Má být jmenován současnou americkou správou: "Nic nezaručuje, že takto vytvořený výbor bude dbát na zájmy iráckého lidu a bude reprezentovat jeho národní identitu, která vychází z islámu a vznešených společenských hodnot." Ajatolláh místo ustavení výboru žádá všeobecné volby, které by Iráčanům umožnili vybrat si vládu.

Šíitští duchovní na jihu země požadují ustavení církevní vlády. Pokud by bylo jejímu nastolení zabráněno, hrozí Američanům fatvou.

Reklama

Související články

Elektrárna ve Fallúdži se stala cílem útoku

Fallúdža představuje nadále největší centrum proti americké přítomnosti v Iráku. Potvrdilo se to v noci, kdy podle agentury AFP neznámí ozbrojenci zaútočili...

Ropa obnovu Iráku nezaplatí

Vysocí činitelé Organizace spojených národů vybídli na přípravné konferenci dárcovských států k vytvoření fungující a irácký lid reprezentující prozatímní...

Výběr článků

Načítám