Hlavní obsah

Zlikvidovali jsme 600 Ukrajinců v odvetě za Makijivku, tvrdí Moskva. Důkazy o tom nejsou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ruské síly v uplynulých 24 hodinách při raketovém úderu zlikvidovaly přes 600 ukrajinských vojáků v Kramatorsku na východě Ukrajiny, uvedlo podle agentury TASS ruské ministerstvo obrany. Reportéři Reuters ve městě zjistili, že tam nejsou známky útoku takového rozsahu, který popisují Rusové.

Foto: Clodagh Kilcoyne, Reuters

Budova údajně zničená při nočním ruském útoku. Žádné záchranné práce tam neprobíhají. Lidé si místo chodí fotit.

Článek

„V reakci na zločinný úder kyjevského režimu, který se odehrál v prvních minutách ledna 2023 a cílil na dočasné základny ruských vojáků v obci Makijivka v Doněcké lidové republice, provedlo vedení sjednoceného uskupení ruských vojsk odvetný úder,“ sdělil mluvčí ministerstva Igor Konašenkov.

V prohlášení dodal, že v Kramatorsku Rusové zasáhli dva objekty, kde byli dočasně ubytováni ukrajinští vojáci. V jednom z nich podle něj bylo přes 700 Ukrajinců a v druhém přes 600 ukrajinských vojáků. Lokalizovat tyto objekty se podle něj podařilo díky nástrojům ruských rozvědek.

Ukrajina mrtvé v Kramatorsku popírá

Moskva přiznala smrt 89 ruských vojáků v Makijivce, Kyjev i někteří ruští blogeři tvrdí, že ruských obětí byly stovky. Prohlášení jednotlivých stran nelze ve válečných podmínkách bezprostředně nezávisle ověřit.

Ukrajinská strana uvedla, že Kramatorsk byl v noci na neděli ostřelován. Zničeno bylo několik budov včetně škol, bytových domů a garáží. Při útocích ale podle starosty města Oleksandra Hončarenka nikdo nezemřel.

Tvrzení Moskvy popřeli i představitelé Ukrajiny. „Tato informace odpovídá skutečnosti asi tak jako tvrzení, že Rusové zničili všechny naše raketomety HIMARS,“ řekl ukrajinské stanici Suspilne mluvčí východního uskupení ukrajinských sil Serhij Čerevatyj. Rusko pravidelně oznamuje, že se jeho silám podařilo na Ukrajině zničit některý z těchto raketometů, které Ukrajině poskytly USA. Stanice BBC nedávno upozornila, že Moskva už oznámila zničení 35 těchto raketometů, přestože Ukrajina jich dostala pouze 20. Čerevatyj také prohlásil, že Rusko nemá na rozdíl od Ukrajiny možnosti s přesností zasáhnout místa s vysokou koncentrací vojáků.

Na sítích se objevily záběry zasažené školy. Je v ní poničený některý nábytek, další je ale nepoškozen, na záběrech nejsou patrné žádné práce související se záchranou životů, několik lidí jen odklízí poházené věci. Budova stojí bez vážnějšího statického narušení. Před ní je velký kráter.

Reportéři Reuters ve městě podle svých slov neviděli žádné následky útoku, který by zničil budovy a vyžádal si oběti.

Při novoročním útoku na budovu v Makijivce, při níž zemřely desítky či stovky lidí (záleží na pohledu stran konfliktu) byla budova prakticky srovnána se zemí.

Následky ostřelování MakijivkyVideo: Reuters

Ukrajina v neděli uvedla, že jeden člověk zemřel v noci při ostřelování v Charkovské oblasti a další v Soledaru.

Ukrajinská armáda tvrdí, že zasáhla také ubytovnu ruské armády v okupovaném městě Rubižne. Při útoku podle Ukrajiny zahynulo 14 lidí.

Rusové tvrdí, že v Makijivce zemřelo po novoročním útoku Ukrajinců 89 vojáků

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám