Hlavní obsah

Mona Lisa se zřejmě bude stěhovat. Má dostat v Louvru samostatnou místnost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejslavnější portrét všech dob, Mona Lisa od Leonarda da Vinciho, se bude pravděpodobně stěhovat. Usiluje o to vedení pařížského muzea Louvre, kde je obraz vystaven. Dílo italského mistra by napříště nemělo být v jednom sále s jinými plátny. Návštěvníci by jej měli obdivovat v samostatné místnosti.

Foto: novinky.cz

Letos v lednu se Mona Lisa stala terčem útoku dvou ekologických extremistek.

Článek

Záměr potvrdila ředitelka Louvru Laurence Des Carsová. „Pokud jde o mě, jsem pro a myslím, že stejný názor má mnoho dalších lidí. Přemýšlíme o tom,“ řekla v rozhovoru pro rozhlasovou stanici France Inter, když odpovídala na otázku, zda si Mona Lisa alias La Gioconda nezaslouží oddělenou místnost.

Vedení Louvru podle ředitelky už vede příslušné konzultace s ministerstvem kultury. „Je vždy frustrující, když podmínky pro prezentaci uměleckého díla nejsou ideální. A to je případ Mony Lisy, takže ve spolupráci ministerstvem kultury přemýšlíme o tom, jak situaci zlepšit. Podle mne je to nezbytné,“ dodala Des Carsová.

Mona Lisa je k vidění v největším sále Louvru, reprezentačním Salle des États. Společně s ní se v místnosti nacházejí i díla velkých benátských mistrů ze 16. století včetně největšího obrazu muzea, Svatba v Káni od Paola Veroneseho.

Záhadný úsměv Mony Lisy si denně přijde prohlédnout v průměru 20 tisíc návštěvníků. Obraz je umístěn ve vitríně z neprůstřelného skla. Letos v lednu se dílo stalo terčem dvou ekologických extremistek, které na něj vychrstly polévku a vykřikovaly hesla o „zdravém jídle“ a trvale udržitelném rozvoji. Obraz ale nijak nepoškodily.

Monu Lisu namaloval da Vinci na počátku 16. století během pobytu ve Florencii. Při útěku z Říma do Francie v roce 1516 jej vzal s sebou.

Mona Lisa terčem útoku. Aktivistky v Louvru cákaly polévkou

Evropa

Výběr článků

Načítám