Hlavní obsah

Molotovovy koktejly, hořící barikády. Stovky policistů nastoupily na aktivisty bránící německou osadu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lützerath

Molotovovy koktejly, létající kamení, hořící barikády. Tak se snaží ekologičtí aktivisté zastavit 1500 policistů, kteří mají vyklidit osadu Lützerath na západu Německa, píše server týdeníku Focus. Vesnice má totiž ustoupit plánovanému rozšíření uhelného dolu.

Živě: Německá policie vyklízí osadu, kterou obsadili klimatičtí aktivistéVideo: AP

 
Článek

Energetická společnost RWE oznámila, že s likvidací vesnice se začne tuto středu. Aktivisté se snaží ze všech sil tomuto aktu zabránit. Někteří vyšplhali na speciálně postavené plošiny, aby policistům ztížili dostat se k nim. Na místech vyrostly barikády, aktivisté se poutají a přilepují navzájem k sobě. Krátce před 9.00 policisté začali trhat lidské řetězy a odstartovalo vyklízení.

Policisté obklíčili domy, v nichž se aktivisté opevnili. Krátce po 9.00 několik desítek policistů vpadlo do jednoho ze statků. Na zasahující jednotky ihned poté demonstranti zaútočili. Na místě byly odpáleny také dýmovnice. V okolí domů začali policisté odstraňovat přístřešky a barikády, které aktivisté postavili.

„Oblast můžete opustit, aniž by to pro vás mělo nějaké následky,“ hlásí policisté z reproduktorů. Odpovědí jsou ale spršky kamení, dělobuchy a Molotovovy koktejly.

Foto: Michael Probst, ČTK/AP

Vyklízení osady Lützerath na západu Německa brání aktivisté

Klimatičtí aktivisté musí zaplatit policejní zásah při jejich protestu

Evropa

„Máte poslední možnost dobrovolně opustit Lützerath. Jinak musíte očekávat nasazení donucovacích prostředků a síly,“ hlásí policisté. Výzvu uposlechlo minimum aktivistů, další pokračují o odporu, píše server.

Zatím není jasné, jak dlouho bude vyklízení Lützerathu trvat. Předpokládá se ale, že dnes neskončí, neboť v domech a v ulicích jsou stovky aktivistů. Někteří z nich se opevnili i ve sklepeních. „Běžte do prdele,“ ujelo několika policistům, na které se sypalo kamení.

Osadu Lützerath tvoří několik domů a statků, ve kterých ještě v roce 2008 žilo zhruba 80 lidí. Počet obyvatel poté rychle klesal a v roce 2021 zde byli hlášeni již jen tři lidé.

To, že Lützerath v Severním Porýní-Vestfálsku bude muset ustoupit uhelnému dolu Garzweiler, je dlouhodobě známo, s přesídlováním obyvatel se začalo již před více než 15 lety. Osud osady byl definitivně zpečetěn loni v říjnu, kdy se spolková vláda, vláda Severního Porýní-Vestfálska a energetická společnost RWE dohodly na prodloužení chodu uhelných elektráren výměnou za urychlení odklonu od uhlí.

Foto: Michael Probst, ČTK/AP

Vyklízení osady Lützerath na západu Německa brání aktivisté

Aktivisté z Poslední generace uřízli v centru Berlína špičku vánoční jedle

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám