Hlavní obsah

Moldavsko a Pobaltí zakazují symboly V a Z

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moldavsko včera zákonem zakázalo symboly V a Z a svatojiřskou stuhu, tradiční ruský vojenský symbol, který se poprvé objevil za carského Ruska na Řádu svatého Jiří.

Foto: Alexei Alexandrov, AP

Ruská technika označená písmenem Z na dálnici u obléhaného Mariupolu.

Článek

Legislativní změnu podepsala prezidentka Maia Sanduová, která v projevu v moldavštině i v ruštině zdůraznila, že lidé budou moci i nadále uctívat památku obětí druhé světové války.

Z Běloruska míří domů dlouhá kolona ruské armády. Značí ji symbol „V“

Válka na Ukrajině

Německo to zvažuje

„Pamatujeme na oběti hrdinů, víme, jak velká byla cena, díky níž bylo dosaženo míru. Spekulativní zneužití vítězství roku 1945 k propagandě vojenské agrese proti Ukrajině je urážkou památky našich rodičů, babiček a dědečků, kteří položili životy za to, abychom žili v míru,“ uvedla moldavská prezidentka.

Na ukrajinský vůz namalovali v Trenčíně ruský symbol Z

Zahraniční

K zákazu svatojiřských stuh a dalších symbolů invaze na Ukrajinu, zejména písmen V a Z, se včera přidala také Litva, dříve krok oznámilo Lotyšsko. Německo jej zatím zvažuje.

Svatojiřská stuha je oranžová se třemi černými pruhy. Už během války na Ukrajině v roce 2014 symbolizovala sympatie s proruskými separatisty. Na Ukrajině je zakázána od roku 2017.

Reklama

Výběr článků

Načítám