Hlavní obsah

Mladý muž přijel do Marylandu zabít nejvyššího soudce. Přivezl si pistoli a nůž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Američtí policisté zadrželi ve středu v Marylandu poblíž domu člena nejvyššího soudu Bretta Kavanaugha ozbrojeného muže z Kalifornie. Uvedl, že přijel Kavanaugha zabít. Obviněn je z pokusu o vraždu, píše deník Washington Post.

Foto: Profimedia.cz

Člen Nejvyššího soudu Brett Kavanaugh

Článek

Šestadvacetiletý Nicholas John Roske uvedl, že měl sebevražedné myšlenky a přijel z Kalifornie, aby „zabil konkrétního soudce Nejvyššího soudu Spojených států”. Ke Kavanaughově domu byli vysláni místní policisté, kteří Roskeho zadrželi.

Muž byl ozbrojen pistolí a taktickým nožem, uvádí soudní dokumenty.

Všech devět členů Nejvyššího soudu má aktuálně posílenou ochranku, jelikož se v nejbližších týdnech očekává oficiální rozhodnutí v otázce interrupcí. Podle uniklých dokumentů se chystají soudci zrušit přelomové rozhodnutí o právu na potrat, což už vyvolalo ve společnosti nepokoje.

Americká Sněmovna schválila zákon na omezení zbraní, Senátem nejspíš neprojde

Zahraniční

Podle deníku Washington Post byli soudce a jeho rodina v době incidentu doma.

Ve vazbě pak Roske přiznal, že ho „rozrušil” zmiňovaný únik dokumentu o plánovaném zrušení práva na potrat a nedávná střelba v texaském Uvalde, kde útočník zabil 21 lidí, z toho 19 dětí.

Právo na potrat v USA stále v ohrožení, demokratům se nepodařilo prosadit federální zákon

Amerika

Muž také uvedl, že se domnívá, že by soudce Kavanaugh mohl vydat rozhodnutí, které by uvolnilo předpisy o kontrole zbraní. Kavanaugh je jeden z šesti soudců nominovaných republikánským prezidentem. Konzervativní pohled na svět má tak v justici aktuálně většinu.

Za pokus o vraždu ústavního soudce hrozí Roskemu až 20 let vězení. Prezident Joe Biden snahu o zastrašení justice odsoudil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám