Hlavní obsah

Miloševičovo zdraví si vynutilo omezení procesu v Haagu

Novinky, Jan Horák, BBC

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HAAG

Proces s bývalým srbským prezidentem Slobodanem Miloševičem bude omezen na pouhé tři dny v týdnu. Důvodem jsou obavy o zdraví bývalého politika, který si již dříve stěžoval na srdeční a oběhové potíže. Na omezení se shodli soudci mezinárodního válečného tribunálu v Haagu poté, co lékaři varovali, že Miloševičův vysoký krevní tlak představuje riziko.

Foto: Pavel Kalina

Jedno velké, složené z 239 kousků

Článek

"Zpráva kardiologů naznačuje, že obžalovaný trpí vysokým krevním tlakem, který dále vzrůstá v období stresu," řekl soudce Richard May. Dodal, že u Miloševiče se projevují symptomy vyčerpání a extrémní únavy spojené se vzestupem krevního tlaku až k nepřijatelné úrovni.

Opakovaná přerušení

Proces s Miloševičem, který začal před 19 měsíci, musel být pro jeho špatné zdraví několikrát přerušen. Momentálně je přerušen již podeváté.

Miloševičovi lékaři se obávají, že by jejich pacienta mohl postihnout srdeční infarkt. Domnívají se, že jeho únava se zvyšuje proto, že trvá na vedení vlastní obhajoby proti 66 obviněním z válečných zločinů, zločinů proti lidskosti a genocidy.

Znepokojená obžaloba

Již dosavadní čtyřdenní režim procesu byl před časem dohodnut kvůli Miloševičově chatrnému zdraví. Obžaloba je ovšem znepokojena opakovanými odklady a přerušeními procesu a tvrdí, že je negativně ovlivněn, když jsou přerušena vystoupení svědků. Chce proto, aby soud jmenoval Miloševičovi právníka, který by mu pomohl s obhajobou. Již před několika týdny bylo oznámeno, že po skončení obžaloby dostane Miloševič tři měsíce na přípravu obhajoby.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám