Hlavní obsah

Meschetští Turci už míří z Ruska do Filadelfie

Právo, BBC, ave

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Prvních jedenáct meschetských Turků, kteří dosud žili v ruském Krasnodarském kraji, se tento týden vystěhovalo do USA, kde mají přislíbený azyl.

Foto: Josef Zajíc

21. ročník Easter Tournament Ostrava 2016. 25.3.2016. Bonver Aréna .

Článek

"Jedeme do Filadelfie. Jsou tam pro nás připravené domy, práce - kompletní zázemí. Nic jiného nepotřebujeme." prohlásil v rozhovoru pro ruskou televizi NTV Tianšan Svanidze, šéf meschetských Turků v Krasnodarském kraji.

Imigranti rovněž obdrží nábytek, lektora na výuku angličtiny, penzisté a invalidé mají přislíbený doživotní důchod. Za týden by měla odcestovat další, zhruba 50členná skupina.

"Musí se jednat o Turky z Uzbekistánu, kteří žijí na území Krasnodarského kraje," uvedl pro NTV představitel Mezinárodní organizace pro migraci (MIOM) Marc Braun. "Když jich bude 500, nevadí. Přijmeme ale i patnáct tisíc, žádná kvóta v tomto případě neexistuje."

Meschetské Turky násilně vysídlil Stalin z Gruzie do Uzbekistánu. V roce 1989 po řadě pogromů ze strany Uzbeků byli nuceni uprchnout do okolí ruského Krasnodaru. I zde jsou však přes řadu opatření terčem násilí ze strany místních nacionalisticky laděných kozáckých organizací.

Reklama

Výběr článků

Načítám