Hlavní obsah

Měl jsem letadlem zničit Bílý dům, přiznal Moussaoui

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ALEXANDRIE

Zacarias Moussaoui v pondělí před soudem v Alexandrii v americkém státě Virgínie prohlásil, že měl při teroristických útocích 11. září 2001 unést páté letadlo a naletět s ním do Bílého domu. Jeho spoluviníkem měl být Richard Reid, který se později pokusil o atentát v letadle za pomoci bomby v botě.

Článek

"Věděl jsem, že budou zasaženy dvě věže (WTC), ale neměl jsem podrobnosti," prohlásil před soudem. "Měl jsem být pilotem letadla, které mělo narazit na Bílý dům," dodal Moussaou později.

Moussouiho výpověď je v příkrém rozporu s jeho předcházejícími výroky, podle nichž se měl podílet až na dalších útocích někdy v budoucnu po atentátech. Hrozí mu trest smrti.

Sedmatřicetiletý Francouz marockého původu Moussaoui se loni přiznal ke spiknutí, jež vedlo k teroristickým útokům 11. září a je dosud jediným člověkem, který byl kvůli nim v USA obžalován.

Moussaoui si přitěžuje vlastními výpověďmi

Moussaoui, který již dříve přiznal, že je členem teroristické sítě al-Kajdá, odmítl americké obhájce a hájí se sám. Soudem určení obhájci se ho opět snažili od vystoupení odradit, aby si výpovědí nepřitížil.

Může být odsouzen k trestu smrti za zatajování informací, které mohly před 11. zářím 2001 vést k odhalení teroristů a odvrácení útoků. Ty nakonec stály život 3000 lidí.

Moussaoui byl zadržen 16. srpna 2001 kvůli porušení imigračního zákona poté, co vzbudil podezření v letecké škole v Eaganu v severní Minnesotě. Chtěl se totiž naučit ovládat letoun pouze za letu, o zvládnutí startu a přistání nestál. Nicméně Federální úřad pro vyšetřování (FBI) nevyvodil z jeho počínání žádné důsledky.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám