Hlavní obsah

Malta řekla Unii ano

LA VALETTA

Maltský premiér Edward Fenech Adami oznámil, že v sobotním referendu o vstupu ostrova do Evropské Unie zvítězili stoupenci EU. Řekl, že pro vstup Malty do unie se vyslovilo 53 procent voličů, proti hlasovalo 45 procent.

Foto: Kamil Kyzlink
Článek

Malta jako první z kandidátských zemí rozhodovala v sobotním referendu o vstupu do Evropské unie. Zatímco v sobotu byli příznivci vstupu do Evropské unie plni optimismu, během nedělního napjatého očekávání začal převládat strach, že těsnou většinou zvítězí opozice. Hlasy přišlo odevzdat téměř devadesát procent oprávněných voličů. Od sobotních nočních hodin se třídily ve sčítacím středisku v Ta'Qali.

Výsledky referenda věděly nejprve politické strany

Umožnil jim to specifický způsob sčítání hlasů, kdy za zády každého sčítacího komisaře stáli za plastikovou průhlednou přepážkou zástupci politických stran, jimž to umožňuje volební zákon. Nejenže tak měli dokonalou kontrolu, že nedošlo k žádnému falšování výsledků, ale navíc měli průběžně přehled o tom, jak se hlasování vyvíjí.

Většina z těchto "partajních kontrolorů" byla vybavena elektronickými diáři, do nichž si dělali puntík či čárku pro jednotlivé hlasy. Takže ve chvíli, kdy manuální sčítání hlasů z jednotlivých okrsků skončilo a sčítací komisaři přepsali všechny hlasy pro a proti na velké tabule v čele sčítacího sálu, stačilo, aby kontroloři přesunuli všechny poznámky do jediného počítače a ještě před oficiálním vyhlášením výsledku věděli, zda se Malťané rozhodli podpořit vstup země do EU či nikoli.

Reklama

Výběr článků

Načítám