Hlavní obsah

Makedonský prezident zahynul při leteckém neštěstí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SARAJEVO/MOSTAR

Makedonský prezident Boris Trajkovski (47) zahynul ve čtvrtek při leteckém neštěstí, když jeho vládní letoun Beechcraft Super King Air 200 americké výroby narazil za prudkého deště a v husté mlze do hory Hrgut v jižní části Bosny a Hercegoviny.

Foto: Ivana Papežová

pozvánka

Článek

Společně s ním přišli o život i ostatní lidé na palubě - prezidentovi poradci, diplomaté, tělesní strážci i oba piloti. Ostatky všech devíti, včetně prezidenta, se již podařilo nalézt.

Představitel bosenského ministerstva vnitra Nedzad Vejzagič uvedl, že makedonský letoun se zřítil v jižní Bosně a že z lidí na palubě nikdo nepřežil.

"Potvrzuji, že vrak letounu a devět mrtvých těl byly nalezeny v oblasti mezi lokalitami Ljubinje a Stolac (...) Je příliš brzy na jejich identifikaci, ale domníváme se, že jde o těla patřící sedmi členům makedonské delegace a dvěma členům posádky," prohlásil Vejzagič.

Bosenské ministerstvo vnitra v Sarajevu v prvních reakcích potvrdilo, že vrak letounu byl nalezen asi 80 kilometrů jižně od Sarajeva spolu s mrtvými těly několika lidí, kteří státníka doprovázeli.

Špatné počasí

V Mostaru se objevily informace, že Trajkovského letadlo mohlo mít i technické potíže.

Dvoumotorový vrtulový stroj údajně ztratil poblíž hranice Bosny s Černou Horou kontakt s radarem amerického kontingentu Stabilizačních sil (SFOR). Někteří svědci také vypověděli, že těsně před nárazem letadla jeho motory "silně zařvaly".

Pozemní středisko ztratilo spojení se strojem Trajkovského brzy ráno. Podle neoficiálních zpráv se letadlo zřítilo nedaleko města Stolac, a to poté co kvůli husté mlze doprovázené prudkými dešti narazilo do hory Hrgut.

Do terénu ihned vyrazily desítky záchranářů a policistů, které se nyní snaží nalézt stopy po dopadu stroje. Trosky specialisté nalezli před 11 hodinou dopoledne.

Stolac leží v hornatém terénu na jihu Bosny, na východ od chorvatského přístavu Dubrovník. Příčina neštěstí se vyšetřuje.

Na konferenci nedoletěl

Trajkovski letěl do Mostaru, kde se měl zúčastnit mezinárodní konference o investicích v Bosně a Hercegovině. Rakouský velvyslanec Gerhard Jandl tiskové agentuře APA potvrdil, že v oblasti je velmi špatné počasí - prší a kopce jsou zahaleny mraky.

Právě kvůli špatnému počasí odřekli svou účast na konferenci albánský premiér Fatos Nano, slovinský premiér Anton Rop a prezident Srbska a Černé Hory Svetozar Marović. V Mostaru je prý rozšířen i názor, že letadlo mohlo mít technické problémy.

Lítost v Bruselu

Tragická smrt Trajkovského vyvolala značné dojetí v evropských institucích v Bruselu i v sídle NATO, kde byl šéf makedonského státu častým hostem. "Je to hodně smutný den pro Evropu," sdělil novinářům předseda Evropské komise Romano Prodi, který přišel osobně kvůli tomu do tiskového střediska.

Vysoce ocenil "moudrou a vyváženou" politiku, kterou Trajkovski prováděl ve prospěch míru ve své zemi a na Balkáně.

Vysoký představitel EU pro zahraniční a bezpečnostní politiku Javier Solana označil Trajkovského smrt za velkou tragédii pro Makedonii i většinu Evropanů. "Byl to velký muž, který posunul svou zemi blíže k Evropě," zdůraznil Solana.

Boris Trajkovski (47)

  • narodil se 25. června 1956 ve Strumici na hranicích s Bulharskem v roce 1980 absolvoval práva na Univerzitě sv. Cyrila a Metoděje ve Skopji - působil jako šéf právního oddělení stavební firmy Sloboda a jako metodistický pastor
  • do politiky vstoupil v roce 1992: byl poradcem starosty Skopje, působil na ministerstvu zahraničí
  • nejvyšší post v zemi obsadil v prosinci 1999 - těsné vítězství si zajistil především vstřícným přístupem k etnickým Albáncům
  • na zahraničním poli se snažil o rychlé propojení země se západními strukturami, včetně NATO a EU, v Praze se v listopadu 2002 účastnil summitu NATO
  • byl ženatý: s manželkou Vilmou měl dvě děti, čtrnáctiletou Sáru a desetiletého Stefana

Zdroj ČTK

Evropský parlament (EP) vzdal Trajkovskému poctu minutou ticha na plenárním zasedání. Chorvatský prezident Stipe Mesič mu věnoval úvod svého slavnostního projevu k EP. Předseda EP Pat Cox připomněl Trajkovského zásluhy o usmíření mezi Makedonci a Albánci a jeho klíčovou roli v době kosovské války.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám