Hlavní obsah

Maďarsko zasáhly prudké bouře, padaly obrovské kroupy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

Kroupy o průměru pět až deset centimetrů padaly v jižní části Maďarska, kterou ve středu zasáhly silné supercelární bouře. Podle webu időkép.hu způsobily bouře rozsáhlé škody.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Nejsilnější bouře zaznamenali v župách Zala, Somogy, Baranya, Tolna, Bács-Kiskun a Csongrád. Silný vítr vyvracel stromy, které dopadly na několik automobilů.

Poškozena byla rovněž řada střech a ulice byly pod vodou, protože kanalizace nestíhala vodu pojímat.

Agentura MTI uvedla, že hasiči vyjížděli k zásahům celkem 238krát. „Škody vznikly ve 126 obcích a městech, především v okolí města Kaposvár,“ řekl agentuře mluvčí hasičů Dániel Mukics.

„Nejvíc zásahů jsme měli v župě Somogy, kde jich bylo až 82,“ dodal mluvčí.

Chladný víkend doprovodí přízemní mrazíky

Počasí

Na odstranění škod pracovali hasiči i v průběhu čtvrtka. „Ve čtvrtek jsme měli ještě sto výjezdů,“ řekl Mukics.

Ve městě Kiskunmajsa poškodil zásah blesku komín na rodinném domě a ve městě Kaposvár zaplavila voda podzemní garáž nákupního střediska.

Spadlé stromy na mnoha místech poškodily elektrické vedení. „Přes dva tisíce odběratelů bylo bez dodávek elektrické energie. Elektrické vedení se podařilo opravit v průběhu čtvrtka,“ konstatoval mluvčí hasičů.

Reklama

Výběr článků

Načítám