Hlavní obsah

Maďarsko ruší zákaz rudé hvězdy i hákového kříže

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

Maďarský ústavní soud zrušil paragraf trestního řádu zakazující používání symbolů totalitních režimů, jako jsou rudá hvězda nebo hákový kříž. Nařízení má vstoupit v platnost 30. dubna 2013.

Foto: Patrick Pleul, ČTK/DPA

Rudá hvězda se srpem a kladivem - symbol sovětské armády

Článek

Podle maďarského ústavního soudu je paragraf zakazující používání symbolů totalitních režimů příliš všeobecný a nejasný. „Paragraf omezuje právo na svobodu projevu,“ uvádí se v rozhodnutí ústavního soudu.

Zmíněný paragraf zakazuje veřejné používání nebo rozšiřování symbolů totalitní režimů, jako jsou hákový kříž, znak SS, šípový kříž (znak maďarských fašistů), srp a kladivo i pěticípá rudá hvězda. Do konce dubna bude ještě za používání těchto symbolů hrozit pokuta. Výjimku z paragrafu tvoří používání zmíněných symbolů při vzdělávacím procesu a při kulturních akcích.

Mimoparlamentní Maďarská dělnická strana rozhodnutí ústavního soudu přivítala. Upozornila však, že používání hákového kříže by mělo být i nadále zakázáno.

Krajní pravice chce vlastní zákon

Extrémně pravicová strana Jobbik chce vypracovat vlastní řešení, které by nahradilo paragraf zrušený ústavním soudem. Místopředseda poslanecké frakce Jobbik Dániel Kárpát odmítl obavy médií, že na akcích této strany se od května mohou beztrestně objevit sympatizanti nebo provokatéři s fašistickými symboly. „Neobávám se toho, že by k tomu docházelo v masové míře,“ uvedl Kárpát. Pravice se spíš obává, že po rozhodnutí ústavního soudu se na letošních prvomájových oslavách opět mohou objevit symboly jako pěticípá rudá hvězda nebo srp a kladivo.

Podle analytiků ústavní soud posunul zrušení zákazu těchto symbolů až na konec dubna z toho důvodu, aby do té doby mohla být schválena jiná formulace tohoto paragrafu trestního řádu, který by používání symbolů totalitních režimů opět zakázal, ale neomezoval by svobodu projevu. Je to výzva pro vládní stranu FIDESZ, která v minulosti dokázala schválit zákony bleskovým tempem, protože v parlamentu disponuje absolutní většinou hlasů.

Reklama

Výběr článků

Načítám