Hlavní obsah

Macron: Uznání palestinského státu není pro Francii tabu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Francie nevylučuje, že jednostranně uzná palestinský stát ve snaze napomoci takovému řešení konfliktu na Blízkém východě, které počítá s existencí dvou států - židovského a arabského. Francouzský prezident Emmanuel Macron naznačil, že Paříž by takový krok učinila i přes nevoli Izraele, pokud by úsilí o tzv. dvoustátní řešení uvízlo na mrtvém bodě.

Foto: Gonzalo Fuentes, Reuters

Francouzský prezident Emmanuel Macron při setkání s jordánským králem Abdalláhem II. v Elysejském paláci

Článek

Šéf Elysejského paláce se v tomto smyslu vyjádřil při pátečním setkání s jordánským králem Abdalláhem II. v Paříži. „Naši partneři v regionu, především Jordánsko, na tom pracují a my na tom pracujeme s nimi,“ uvedl Macron podle listu Le Monde.

„Jsme připraveni k tomu přispět na úrovni Evropské unie a v Radě bezpečnosti OSN. Uznání palestinského státu není pro Francii žádné tabu,“ zdůraznil prezident.

„Jsme to Palestincům dlužni. Jejich aspirace byly příliš dlouho pošlapávány. Dlužíme to i Izraelcům, kteří zažili největší antisemitský masakr našeho století. Dlužíme to regionu, který se snaží uniknout podporovatelům chaosu a rozsévačům pomsty,“ řekl dále Macron, v jehož zemi vyznává islám až desetina populace.

Je to poprvé, co čelný představitel Francie přišel s takovým prohlášením. Pouhé uznání palestinského státu ze strany Paříže by sice na situaci v krizovém regionu příliš nezměnilo, představovalo by ale symbolický a z pohledu diplomacie důležitý krok, napsala agentura Reuters.

Varování Netanjahuovi

Macron před několika dny telefonicky varoval izraelského premiéra Benjamina Netanjahua před ofenzivou do Rafáhu, města na hranici Pásma Gazy a Egypta, s tím, že by to vedlo k bezprecedentní humanitární katastrofě. Dosažení dohody o příměří musí být podle francouzského prezidenta „absolutní prioritou“.

Izrael nedávno ohlásil ofenzivu v Rafáhu s cílem zničit „poslední baštu“ palestinského teroristického hnutí Hamás. Netanjahu v této souvislosti kritizoval „diktáty ze zahraničí“ ohledně urovnání vztahů Izraele s Palestinci a odmítl také jednostranné uznání palestinského státu.

Izrael odmítá diktát ze zahraničí ohledně vztahů s Palestinci, uvedl Netanjahu

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám