Hlavní obsah

MAAE odsoudila přístup Teheránu

Právo, Břetislav Tureček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VÍDEŇ

Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) ve Vídni v pátek schválila rezoluci odsuzující nedostatky ve spolupráci Teheránu při odkrývání íránských jaderných programů. Dokument sice nehovoří o možném přenesení případu do Rady bezpečnosti OSN (RB), podle pozorovatelů je však obsahuje na diplomatické zvyklosti tvrdé formulace.

Foto: Štěpán Horák

Adventní neděle v Polici n. Metují

Článek

Rezoluce Rady guvernérů MAAE "odsuzuje, že íránská spolupráce není tak úplná, rychlá a aktivní, jak by měla být". Podotýká, že ačkoliv od odhalení íránských tajných programů uplynuly téměř dva roky "stále zůstává mnoho nevyřešených otázek".

Text však zároveň několikrát upomíná, že Írán sice stále nepodepsal dodatečný protokol ke Smlouvě o nešíření jaderných zbraní umožňující mj. předem nehlášené inspekce svých zařízení, na druhou stranu však Teherán postupuje jako kdyby již dokument přijal.

Íránský ministr zahraničí Kamál Charrází zareagoval ujištěním, že Teherán bude "nadále spolupracovat v rámci svých mezinárodních závazků", přičemž ale "žádné nové nebude přijímat". Podle agentury DPA také tvrdil, že MAAE se věnuje podružným detailům namísto pozitivního celkového trendu spolupráce.

Centrifugy zůstávají problémem

MAAE se Íránem bude opět zabývat v září. "Íránská kauza pokračuje, protože zůstává několik podstatných nevyjasněných otázek," řekl Právu český velvyslanec při OSN ve Vídní Pavel Vacek, který v 35členném orgánu zastupoval Prahu. "Jde zejména o kontaminace vysoce obohaceným uranem odhalenou při inspekcích MAAE v různých zařízeních v Iránu a vyjasnění celého rozsahu programu centrifug P2."

Právě donedávna utajované špičkové centrifugy sloužící k obohacování jaderného paliva jsou jádrem sporu. Teherán tvrdí, že tato zařízení jsou součástí jeho energetické koncepce. Spojené státy a v poslední době i např. dosavadní zastánci Teheránu v Rusku, Německu nebo Francii ale upozorňují, že technologie, může sloužit i ke zbrojení.

Česko: jít do RB by bylo předčasné

Zejména Washington tlačí na předání kauzy do RB, která může uvalit mezinárodní sankce. "Určitý trend spolupráce Íránu je, takže v tuto chvíli by to bylo předčasné," řekl ale Vacek.

Šéf íránské delegace ve Vídni Hosejn Músavíján ve čtvrtek vyzval k odstranění veškeré kritiky nespolupráce z textu. MAAE totiž přiznala, že mylně informovala, že Teherán zapřel nákup magnetů pro centrifugy, ačkoliv Írán o nich informoval již v lednu. "Byla to spíš epizodní záležitost, celkový obraz to nezměnilo," tvrdí Vacek. [celá zpráva]

V části íránského politického spektra a vojenského aparátu panuje přesvědčení, že bude-li MAAE "inspirovaná propagandou USA" pokračovat v nátlaku, měl by Írán odstoupit od smlouvy o nešířené, přestat spolupracovat s agenturou a obnovit obohacování uranu, jež nad rámec svých závazků před časem přerušil.

Reklama

Výběr článků

Načítám